logo F1online.sk

Wolff víta 200-miliónový poplatok pre nové tímy

Mattia Binotto, Toto Wolff, Mario Isola
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2020

Každý nový tím bude musieť pred príchodom do Formuly 1 vyplatiť 200 miliónov dolárov, ktoré sa rozdelia medzi tímy, ktoré už v šampionáte pôsobia. Kým jedna strana to považuje za hádzanie ďalšieho polena pod nohy novým tímom, Toto Wolff tento krok obhajuje. Verí, že na prvom mieste by mali byť súčasné celky a ich prežitie.

Motorsport.com sa Tota Wolffa spýtal na to, či si nemyslí, že niektorých záujemcov by to mohlo od vstupu do F1 odradiť. “Nie, práve naopak, myslím si, že je to veľmi dôležité. Dáva to základy k ohodnoteniu tímu.”

“Samozrejme, že je na zvážení majiteľa komerčných práv, aby rozhodol inak, ak budeme mať menej ako desať tímov, ale myslím si, že takéto udržiavanie hodnoty značky je úplne normálne. Malo by to byť obmedzené na desať tímov. Mať vstupenku do Formuly 1 je niečo výnimočné. To platí pre väčšinu profesionálnych športových líg,” skonštatoval šéf Mercedesu.

Spolu s rozpočtovým stropom sa tímy môžu o poznanie ľahšie dostať vyššie v rebríčkoch, a tým aj do plusových čísel — a to aj napriek nutnosti zaplatiť tento 200-miliónový poplatok. Takýto názor má Günther Steiner, šéf najmladšieho tímu vo Formule 1.

“Ak to zaplatíte, kupujete hodnotu. Ktokoľvek, kto má peniaze, sa môže rozhodnúť, či ich chce investovať alebo nie. Pri rozpočtovom strope to môže byť investícia. Ak spravíte dobrú robotu, môžete profitovať,” hovorí Günther Steiner. “Myslím si, že je to príležitosť. Môžete vytvoriť hodnotu pre niekoho, kto sem prichádza ako nový. Ktokoľvek sem príde, tak musí mať solídne základy, aby dal dokopy tento balík peňazí a získal licenciu, nuž a potom vystaval tím. Alebo môže jeden kúpiť.”

“Môžete si byť teda istí, že sa objavia len ľudia, ktorí vedia dať dokopy takýto objem peňazí. Na rozpočtovom strope je dobré to, že viete zhora odhadnúť, koľko toho miniete. Teraz viete, koľko vás to celé bude stáť, môžete zvážiť, či vám tá investícia stojí za ten risk. Myslím si, že pre Formulu 1 je to pozitívne. Ak niekto príde, myslí to vážne,” dodal Steiner.