logo F1online.sk

De Meo: Szafnauer a spol. mi sľubovali hory doly a svoj sľub nedodržali

Monopost Pierrea Gaslyho v garáži, mechanici, predné krídlo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2023

Je projekt pretekárskeho tímu Alpine odsúdený na úspech, na zánik alebo na roky v šedom priemere? Prvej možnosti v súčasnosti napovedá pramálo indícií a okolností. Šéf automobilky Renault však naďalej verí v svetlú budúcnosť tohto projektu, aj keď takých ľudí už nie je veľa.

Alpine vykonal počas Veľkej ceny Belgicka ďalšiu ohromnú čistku v najvyššom vedení tímu Formuly 1. Porúčali sa šéf stajne Otmar Szafnauer, športový riaditeľ Alan Permane a technický riaditeľ Pat Fry. Aj keď takéto obrovské zmeny prakticky nikdy nevedú k náhlemu zlepšeniu formy, podľa prezidenta Renaultu Lucu de Mea boli nevyhnutné.

„Ak chcete dosiahnuť niečo ako Red Bull alebo Mercedes, musíte neustále pracovať, musíte byť pokorní a musíte robiť zmeny,“ prehlásil pre taliansku edíciu portálu Motorsport.com. De Meo si tak stojí za rozhodnutím vyhodiť naraz celé najužšie vedenie stajne.

„Nasľubovali mi hory doly a svoj sľub nedodržali. Keď niečo poviete svojmu šéfovi, potom to musíte urobiť, taká je dynamika spoločnosti. Zdá sa to ako brutálny krok, ale my si stojíme za našimi stanovenými cieľmi.“

„Ja som ich nenútil čokoľvek stanoviť. Stanovili ich sami a komunikovali ich, ale nefungovalo to, pretože sme nemali tú správnu trajektóriu,“ dodal de Meo.

Mnohí v ostatných týždňoch naznačili, že francúzsky tím patrí k najvážnejším adeptom na predaj. Ich motoru očividne chýba výkon, najlepší nie je ani po aerodynamickej či personálnej stránke a trpezlivosť korporátu so štátnym podielom je vždy veľmi vrtkavá. Renault už v tomto roku predal časť podielu v pretekárskom tíme, ale, paradoxne, ho nemieni investovať do pretekárskeho tímu.

Prezident Renaultu však nepochybuje o stabilnej budúcnosti tohto projektu. „Musíme tím kúsok po kúsku obnoviť, ale všetky tieto historky, že by sme ho radi predali, sú hlúposti. Formula 1 je súčasťou plánov projektov Alpinu, do ktorých spadajú aj vytrvalostné preteky, takže ideme dopredu a musíme rásť. Projektu Alpine vo Formule 1 veľmi verím,“ povedal de Meo odhodlane.