logo F1online.sk

Brundle kritizuje Hamiltona a Wolffa: Im sa v minulosti dostalo náležitého uznania

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 9. 2023

Vyzerá to, akoby Mercedes v ostatnej dobe započal mediálnu kampaň proti Red Bullu. Nevieme, či ju poháňa prostá frustrácia alebo tento tím sleduje nejaké vyššie ciele, ale kým suverénna stajňa z Milton Keynes prekonáva jeden rekord za druhým, od hlavného rivala sa mu nedostáva veľkého uznania. Lewis Hamilton a Toto Wolff sa v poslednom období snažili úspechy Red Bullu bagatelizovať, čo sa mnohým ani trochu nepáči.

V prvom rade, Mercedes nemá na takéto stanoviská potrebné „náboje“. Tento tím čaká na pódium štyri veľké ceny, takže sa len ťažko ubrániť dojmu, že ich frustráciu nepoháňa číra závisť. Po druhé, a táto skutočnosť je omnoho dôležitejšia, je elementárnou slušnosťou oceniť úspechy súpera, najmä v čase prekonávania historických rekordov.

V Mercedese to však neurobili. Hamilton sa nechal počuť, že ho Verstappenov počin príliš „neohromil”, pretože na rozdiel od neho Max nemal takých silných tímových kolegov. Toto Wolff zas prehlásil, že rekordy Holanďana sú „dobré len pre Wikipediu“.

Niečo také je na míle vzdialené prirodzenému športovému rešpektu a stovky míľ od správania povestných britských džentlmenov, medzi ktorých by mal patriť minimálne Hamilton.

Jeho krajan a bývalý pilot Martin Brundle nebol zo správania najväčších osobností Mercedesu ani trochu nadšený. Podľa jeho slov neposúvajú Wolff a Hamilton ďalej rešpekt, ktorý sa dostal im v čase ich veľkých úspechov.

„Desať víťazstiev v rade pre Maxa Verstappena a pätnásť víťazstiev Red Bullu v tejto sezóne je naozaj úspech, ktorý si zaslúži uznanie,“ napísal vo svojom stĺpčeku po skončení Veľkej ceny Talianska komentátor Martin Brundle.

„Keď dokážete udržať takúto úroveň výkonnosti a bezchybnú spoľahlivosť na toľkých rozdielnych okruhoch, v takých rozdielnych podmienkach a proti takým mocným súperom, je to obrovský úspech. Gratulujem im ku každému jednému z týchto víťazstiev,“ uznal Brundle športovo zásluhy Red Bullu.

„Ak by bol napríklad tenista, futbalový alebo rugbyový tím takto neuveriteľne stopercentný a dominantný, právom by im patrilo celosvetové uznanie na najvyššej úrovni. Tak by to malo byť aj v prípade Verstappena a Red Bullu,“ dodal.

Tým sa dostáva k Wolffovi a Mercedesu. Aj keď Brundle uznáva, že šport je o rivalitách a súperení, všetko má určité hranice. Rozhodol sa preto poučiť niekdajších suverénnych vládcov Formuly 1, že športové uznanie má v F1 právom svoje miesto.

„Šport môže byť a mal by byť o klanovom súperení, ale takisto musíte určite aj oceniť dokonalosť ostatných,“ prehlásil Brundle.

„Bol som preto trochu prekvapený a sklamaný, keď Lewis Hamilton a Toto Wolff počas víkendu bagatelizovali tento úspech. Im sa počas ich rokoch absolútnej dominancie právom dostalo náležitého rešpektu a uznania,“ hovorí Brundle, ktorý však jedným dychom dodáva, že Red Bull si v minulosti príliš nepomohol „svojimi činmi a vyhláseniami“, čím narážal na porušenie rozpočtového stropu týmto tímom v roku 2021.

„Max a Red Bull sa nepochybne zamyslia nad niekoľkými svojimi predchádzajúcimi činmi a vyhláseniami, ktoré nepomohli ich uznaniu v niektorých kruhoch. To všetko sa však dá očakávať, keď dáte do jednej miestnosti toľko nesmierne súťaživých ľudí,“ povedal Brundle.

Súvisiace články