logo F1online.skF1online.sk

Vyhrať všetky preteky v jednej sezóne by si vyslúžilo uznanie aj od Tota Wolffa

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 9. 2023

Keď George Russell na začiatku sezóny v Bahrajne vyhlásil, že Red Bull môže v tomto roku vyhrať úplne všetky preteky, väčšina ľudí ho mala za blázna a považovali to len za ďalší komunikačný trik Mercedesu. Teraz máme za sebou takmer dve tretiny sezóny a Red Bull stále nezaváhal. Ak podľa šéfa Mercedesu Tota Wolffa neurobí chybu, tak v tomto roku zažije absolútne dokonalú sezónu.

Dvanásť víťazstiev pre Maxa Verstappena a dve pre Sergia Péreza, taká je zatiaľ bilancia sezóny 2023. Znie to priam strašidelne, ale dnes je dosť realistická možnosť, že Red Bull vyhrá všetko. Pre históriu Formuly 1 by to bolo niečo takmer bezprecedentné (ak odrátame preteky Indy 500, tak sa to podarilo len Alfe Romeo v roku 1950 a Ferrari v roku 1952), ale popularite a sledovanosti športu to príliš nepridá.

Otázka teda znie, či sa niekomu podarí zmariť sen stajne z Milton Keynes o dokonalej sezóne. Podľa Tota Wolffa, a s týmto názorom určite nie je osamotený, môže perfektný rok Red Bullu prekaziť len sám Red Bull.

„Myslím si, že si to musia pokaziť sami, inak v tejto sezóne vyhrajú všetky preteky,“ vyhlásil šéf Mercedesu. „Mimochodom, tento rekord by som považoval za dobrý, pretože by bol odrazom dokonalosti. Nám sa to nepodarilo, pretože naši piloti sa navzájom vyradili v Barcelone a potom nás v Malajzii vyradila z boja porucha motora.“

Wolff tým narážal na svoje predchádzajúce slová, že desať víťazstiev v rade Maxa Verstappena je rekord „dobrý akurát pre Wikipediu“. Ako však povedal, vyhrať všetky preteky v jednej sezóne je absolútne dokonalý výkon.

„Pre mňa sú tieto rekordy absolútne irelevantné. Boli irelevantné v úspešnej ére Mercedesu a sú irelevantné aj dnes. Neviem, koľko víťazstiev v rade sa podarilo vybojovať nám. Nevedel som ani, že sa niečo také počíta,“ povedal Wolff.

„Žiadať ma o komentár k nejakému úspechu je náročné, pretože pre mňa to nikdy nebolo dôležité. Samotný výsledok však ukazuje, že skvelý jazdec v skvelom aute preteká na mimoriadne vysokej úrovni,“ dodal Wolff.

Večný pesimista a v poslednej dobe aj veľký frfloš však uznal, že Veľká cena Talianska bola z fanúšikovského hľadiska mimoriadne atraktívna. Pri pohľade na čísla návštevnosti F1online.sk môžeme potvrdiť, že v nedeľu bol o dianie vo Formule 1 veľký záujem. Žeby bol príčinou aj čiastkový úspech najlegendárnejšej značky v dejinách tohto športu?

„Je dobré, že Ferrari je na pódiu a možno si to zaslúžili o niečo viac. Nakoniec to boli dosť zábavné preteky. Pri sledovaní sa mi vynárali spomienky z minulosti, keď sme zvažovali, či máme zasiahnuť alebo nechať našich pilotov, aby sa navzájom vytlačili z trate,“ povedal Wolff.

„Myslím si, že to bolo skvelé, naozaj skvelé, pre Tifosi. Úžasná zábava a jednoducho neuveriteľná atmosféra. Všade dobre, ale v Monze najlepšie,“ dodal Wolff spokojne.

Súvisiace články

Diskusia