logo F1online.sk

Ferrari malo pripravené špeciálne auto na Monzu, prezradil Clear

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2023

Ak po pár etapách zistíte, že Tour de France nevyhráte, nastal čas sa sústrediť na čiastkové úspechy, ukázať sa v úniku či vyhrať niektorú etapu. Z vyjadrení zástupcov Ferrari sa môžeme domnievať, že podobnú taktiku zvolilo aj Ferrari, keď si v úvode sezóny uvedomilo svoj deficit, a pustilo sa do príprav špeciálneho balíka pre Monzu. Výkonnostný inžinier Charlesa Leclerca Jock Clear prípravu špeciálneho balíčka priznal, dôvodov však bolo viac.

Už po pár veľkých cenách muselo byť každému jasné, že Ferrari v tejto sezóne nebude útočiť na titul. Obrovskú priepasť medzi monopostmi RB19 a SF-23 registrovali aj v maranellskej továrni, a tak si bolo treba určiť nové priority. Vrcholom sezóny sa stala domáca Veľká cena Talianska.

Podľa výkonnostného inžiniera Charlesa Leclerca Jocka Cleara sa inžinieri pustili do príprav komponentov určených špeciálne na Monzu. V tíme istotne chceli potešiť tifosi, ale nebol to jediný dôvod. Logiku im to dávalo aj zo strategického hľadiska.

“Máme tu rozpočtový strop a každý sa musí rozhodnúť, na čo chce minúť svoje peniaze. Toto sú špecifické preteky, je to jediné miesto, kde jazdíme s absolútnym minimom prítlaku,” vysvetľoval rozhodnutie Scuderie Jock Clear v nedeľu pred pretekmi.

Následne ozrejmil, z akého technického dôvodu si Ferrari zvolilo Monzu. Nepriniesť špeciálny balík by vraj bola chyba. “Na začiatku sezóny sme zistili, že nastavenie na nízky prítlak nám vyhovuje viac. Bolo by od nás hlúpe [nepripraviť špeciálny balík], nie len zo sentimentálneho hľadiska, nie len preto, že publikum je zaplavené červenou, ale aj preto, že tento okruh nám jednoznačne vyhovuje.”

“Vedeli sme to už pred mesiacmi. Pripraviť teda balík, ktorý by bol určený špeciálne sem, bolo správne aj z výkonnostného hľadiska. K tomu sme v Monze dostali Ferrari na pole position, čo nás motivuje; divákov, tifosi, jazdcov. Neexistuje nič lepšie,” pochvaľoval si Clear.

Nasledujúce vyjadrenia sú už pasé, keďže ich Jock Clear vyslovil pred štartom pretekov a teraz už poznáme ich výsledky, no oplatí sa ich uviesť. Poukazujú totiž na to, že Ferrari ani so špeciálnym balíčkom, ktorý chystalo iks mesiacov, si na červených býkov celkom neverilo.

“Samozrejme, že za vami neprídeme a nepovieme vám, že v Monze im to ukážeme! Dnes to bude ťažké,” pokračoval ešte pred pretekmi. “Nehľadíme ďalej ako po to, že sa pokúsime odviesť čo najlepšiu robotu. Ak aj Red Bull podá svoj najlepší výkon, tak uvidíme, čo sa stane. Nie som však v pozícii, keď by som mohol vyhlásiť, že dnes im to natrieme.”

Pre dobrú náladu medzi vlastnými fanúšikmi by víťazstvo bolo vynikajúce, ale to je v súčasnosti druhoradé. Ferrari si z Monzy odnáša aj oveľa dôležitejšie zistenie, ktoré mu pomôže pri vývoji auta na rok 2024.

“Pred týmito pretekmi sme boli sebavedomí, že sme dostatočne porozumeli nášmu autu, aby sme vedeli, že tu budeme konkurencieschopní. Keď viete, čo robíte, tak je to tá najpovzbudzujúcejšia vec pre nasledujúci rok, ale vlastne pre ktorýkoľvek rok,” tvrdí 59-ročný Brit.

Ferrari už prišlo veci na koreň. “Niekedy sa objavia anomálie a pár sme ich mali aj v predchádzajúcej časti sezóny. Nebolo to konkrétne na celých okruhoch, ale na istých miestach sme nevedeli prísť na to, prečo sme v niektorých zákrutách takí pomalí. Vtedy sa začnete škrabať po hlave a myslíte si, že vám niečo ušlo.”

“Keď sme prišli do Monzy a auto fungovalo presne podľa našich očakávaní, tak to bola veľká vzpruha pre náš konštruktérsky tím a aerodynamické oddelenie. Potvrdilo nám to totiž, že vieme, čo robíme, chápeme, čo robí naše auto. Preto si vieme spraviť projekcie na ďalší rok a máme sebavedomie, že budú realistické,” znejú záverečné optimistické slová Jocka Cleara.