logo F1online.sk

Vasseur: Naši jazdci môžu súperiť, ale nemôžu riskovať

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2023

Vyrovnaná jazdecká dvojica je požehnanie i kliatba. Výhody vyrovnanej jazdeckej dvojice reprezentuje napríklad Mercedes, typickým príkladom nevyrovnaného dua je Aston Martin. Ferrari patrí do prvej kategórie. Aj keď sa na verejnosti tvária ako kamoši, je zrejmé, že Charles Leclerc a Carlos Sainz si idú poriadne po krku.

Obaja chceli v Monze pódium pred domácimi Tifosi, čo však mohlo viesť k celonárodnej hanbe. Keby sa obaja za takýchto okolností vybúrali, pripravili o umiestnenie na stupňoch víťazov i o body, nemuseli okruh opustiť celí.

Aj keď to skončilo dobre a fanúšikom sa to muselo páčiť, je veľmi otázne, či to bolo naozaj nevyhnutné. Dosť negatívne svetlo to vrhá aj na vnútorné pomery v tíme. V tomto prípade sa mohol boss stajne Frédéric Vasseur tváriť spokojne, keďže Ferrari zhrablo hromadu bodov a pred domácim publikom si neurobilo hanbu, ale nabudúce…

„Vložil som do svojich jazdcov dôveru a povedal im, že môžu pretekať, ale nemajú akokoľvek riskovať, čo je vždy relatívne. Bolo to moje prirodzené rozhodnutie. Nakoniec všetko skončilo dobre a ja som hrdý na svojich jazdcov za ich prácu,“ povedal Vasseur po pretekoch.

„Keby som vydal príkaz držať pozície, pýtali by ste sa ma, prečo som sa tak rozhodol. Kritizovali by ste ma za voľbu, ktorá ide proti duchu súťaže. Môžeme sa baviť donekonečna, či jazdci riskovali až príliš, ale na konci dňa som spokojný s výsledkom,“ dodal Fred.

Francúz tak odchádza z Monzy s úsmevom. Podľa jeho slov malo Ferrari jeden z najlepších víkendov v roku, a to práve na domácej pôde. „Celkovo to bol najlepší víkend v sezóne, pretože sme mali od prvého tréningu dobré tempo a tiež najlepší kvalifikačný výsledok s prvým a tretím miestom, ba čo viac, vôbec prvýkrát sme dokázali zabojovať s Red Bullom. Iste, mali lepšie tempo než my, ale nie nakrátko sme sa dokázali držať v pretekoch,“ povedal Vasseur.

„Som tiež veľmi spokojný s Carlosom, ktorý urobil krok vpred, nielen v kvalifikácii a v pretekoch, ale tiež pri príprave na preteky,“ pochválil svojho zverenca Fred, ktorý nevynechal ani jeho tímového kolegu.

„Napriek počiatočným ťažkostiam mal Charles dobrý víkend. Bol to pravý opak Zandvoortu. Nemôžem povedať krivé slovo na jeho prácu,“ dodal Vasseur.

Pre Ferrari to bol úspešný víkend. Vedeli sme, že tento tím môže doma len prekvapiť. Red Bull je v súčasnosti neporaziteľný. Ak nedôjde k jazdeckej alebo technickej chybe, môžu poľahky vyhrať všetky preteky do konca sezóny.

Ferrari naproti tomu zvládlo tlak na domácej pôde a aj keď sa v konečnom dôsledku ráta len víťazstvo, aj s týmto výsledkom môže byť tím spokojný.

„Bol to pre mňa emocionálny víkend. Pred jeho štartom som tímu hovoril, že v Monze sa rozdávajú rovnaké body ako na každej veľkej cene, takže by sme sa nemali vystaviť priveľkému tlaku. Keď som však v stredu večer dorazil a videl toľko červených tričiek, hneď som si uvedomil, že to nebude ľahké. Vidieť emócie fanúšikov na tribúnach po Carlosovej pole position bolo taktiež neuveriteľné. Tento víkend sa ma ako šéfa Ferrari určite dotkol po emocionálnej stránke,“ povedal Vasseur.