logo F1online.skF1online.sk

Verstappen musel v posledných kolách dramaticky spomaliť pre technický problém

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2023

Okrúhle a rekordné desiate víťazstvo Maxa Verstappena je historickým míľnikom. Holandský pretekár sa v tejto sezóne dostáva do záberov pomerne málo, keďže väčšinou osamotene jazdí vpredu. Triumf na Veľkej cene Talianska si však musel vybojovať na trati. Podarilo sa mu využiť dobré pretekové tempo Red Bullu a keď nakoniec predbehol Carlosa Sainza, už sa nemusel pozerať späť.

Bolo zrejmé, že v Red Bulle si dobre uvedomujú svoju prevahu. Verstappen už po necelých štyroch kolách hlásil, že Ferrari začínajú odchádzať zadné pneumatiky. Keď však skúsil na Carlosa Sainza zaútočiť prvýkrát, španielsky pretekár mu hneď ukázal, že v boji s Red Bullom je ochotný využiť všetky prostriedky.

Verstappen nasledoval Ferrari niekoľko kôl a jeho sebadôvera trochu ochabla, keď samotného Holanďana zjavne prekvapila rýchlosť červeného monopostu na rovinkách. Max však vedel, že mu stačí len počkať. Ferrari požieralo svoje pneumatiky a rozhodujúci manéver bol neodvratný.

„Na začiatku pretekov sme museli zostať trpezliví. Na rovinke som Carlosa nedokázal predbehnúť, pretože Ferrari bolo príliš rýchle,“ povedal po skončení pretekov Verstappen pre televíziu Sky.

„Musel som sa pokúsiť prinútiť Carlosa k chybe. Našťastie prebrzdil a jeho prejazd druhou zákrutou bol trochu skompromitovaný. Nachystal som si výjazd a mal som dobrú rýchlosť do druhej šikany.“

„Okrem toho sme však mali oveľa menšiu degradáciu a lepšie zadné pneumatiky. Presne v to som dúfal už v sobotu. Ferrari nasadilo strašne tenké krídlo, čo v kvalifikácii fungovalo veľmi dobre, ale body sa udeľujú po pretekoch a práve na tie sme sa potrebovali sústrediť,” dodal Max.

Vo svetle tvrdých bojov jeho tímového kolegu Sergia Péreza s pilotmi Ferrari a následných tuhých bojov Carlosa Sainza a Charlesa Leclerca si réžia nevšimla problémy Maxa Verstappena, ktorý v závere musel spomaliť a doviezť auto do cieľa.

„Pár kôl pred koncom som musel naozaj dramaticky spomaliť, aby som sa dostal do cieľa. Ešte neviem, čo sa stalo. Tím mi len povedal, nech robím to, čo som robil. Nemyslím si, že to bol podobný problém ako Checo (Pérez pred víkendom vymenil motor, pozn. red.), ale keby išlo o nejaké technické zlyhanie, museli by ste okamžite zastaviť auto, čo sa nestalo,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia