logo F1online.sk

Hamilton sa bol ospravedlniť Piastrimu: Tak to robia gentlemani

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Nedeľné preteky v Monze priniesli aj nejednu kolíziu. Tú s Oscarom Piastrim však berie na svoje tričko Lewis Hamilton, ktorý sa bol pilotovi McLarenu ospravedlniť za to, že mu takto pokazil deň.

Po kolízii vo Variante della Rogia bol Oscar Piastri nútený vymeniť predné krídlo, ktorého ľavá polovica bola nalomená. Takto stratený čas už nedokázal dohnať a nakoniec skončil mimo bodovaných pozícií.

Lewis Hamilton si za spôsobenie kolízie pripísal dva trestné body a v pretekoch obdržal päťsekundový trest, no ten nemal na jeho konečný výsledok žiaden materiálny dopad. Brit mal totiž pred siedmym Alexom Albonom vyjazdených viac ako sedem sekúnd.

“Samozrejme, bola to moja vina. V skutočnosti to nebolo úmyselné. Dostal som sa vedľa neho, neodhadol som priestor napravo a dotkol som sa ho,” sypal si popol na hlavu Lewis Hamilton. “Mohlo sa to stať kedykoľvek.”

Hamilton sa spočiatku vo vysielačke spytoval, kto spôsobil túto nehodu, no už v kokpite si uvedomil, že Piastrimu skrátka nenechal dosť miesta. Po šachovnicovej vlajke za ním zašiel a ospravedlnil sa mu. “Krátko potom som vedel, že som to musel zaviniť ja. Chcel som ho len ubezpečiť, že to nebolo úmyselné. Tak to robia gentlemani.”

Piastri akceptoval Hamiltonovo ospravedlnenie. “Asi sa len vychýlil zo svojej stopy viac, než si myslel. Komisári rozhodli a Lewis sa ospravedlnil. Nemôžem žiadať nič viac.”

Motoršport je niekedy nespravodlivý. Oscar Piastri doplatil na nehodu, ktorú nespôsobil, a Lewis Hamilton obsadil šieste miesto. Na viac by so svojím Mercedesom tak či tak nemal. Výsledok ho tak musí tešiť.

“Na každý bod sa počas týchto veľkých cien poriadne nadrieme,” pokračoval sedemnásobný šampión. “Štartovať na tvrdej zmesi znamenalo, že sme boli pekne posunutí v porovnaní s ostatnými, ale na začiatku to bolo ťažké. Samozrejme, jazdiť v DRS vláčiku nie je hračka. Užil som si však súboj na konci pretekov.”

Keby sa Lewisovi Hamiltonovi tak nevydaril štart, jeho nedeľa mohla dopadnúť úplne inak. Nezdržiaval ho totiž Fernando Alonso, ktorý svojich priamych súperov pred seba nepúšťa zadarmo.

“Väčšinu pretekov som bol hneď za McLarenmi, takže som vedel, že mám v porovnaní s nimi o trochu lepšiu rýchlosť. Tvrdé pneumatiky však boli mojím deficitom,” popisuje kľúčové súboje z nedele Lewis Hamilton. “Bol to taký veľký rozdiel, že som ich musel dobiehať. Myslel som si, že keď sa k nim dostanem, tak mi už odídu pneumatiky. Našťastie toho mali dosť už aj ich gumy a podarilo sa mi dostať pred nich.”

“Moje preteky však dostalo na správnu koľaj to, že som sa okamžite dostal pred Fernanda. Dosť mi to otvorilo možnosti,” doplnil.

Súvisiace články