logo F1online.sk

Prečo sa Ferrari rozhodlo nevyužiť clonu? Nezískali by sme tým, vysvetlil Vasseur

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 9. 2023

Tifosi po sobote konečne pookriali. Prvé a tretie miesto v kvalifikácii je niečo, čo bolo zo strany priaznivcov Ferrari pred rokmi brané za povinnosť, no dnes je zriedkavým úspechom. Napriek tejto skutočnosti sa časť formulovej obce, špecificky taký Nico Rosberg, čuduje, prečo si piloti Scuderie v záverečnej fáze Q3 navzájom nedarovali slipstream. Vraj keby tak učinili, mohol z prvého radu do pretekov vyštartovať nielen Carlos Sainz, ale aj Charles Leclerc. Šéf tímu z Maranella Frédéric Vasseur sa však zrejme riadi heslom „lepší hrabec v hrsti, ako holub na streche“ a myslí si presný opak. Podľa Francúza by bola jazda v zákryte zbytočným rizikom a o lepší výsledok by sa rozhodne nepostarala.

Priaznivci Ferrari sa po sobote radujú – a právom. Takýto kvalifikačný výsledok sa Scuderii podarí, obzvlášť v posledných rokoch, zaknihovať len zriedka. Body sa však rozdávajú až v nedeľu, čoho si je Frédéric Vasseur, ktorý zostáva nohami pevne na zemi, dobre vedomý.

„Smerujete zajtra za víťazstvom?“ opýtal sa šéfa Ferrari bez okolkov moderátor Sky Sports. „Najprv musíme stráviť toto,“ poznamenal s úsmevom od ucha k uchu Frédéric Vasseur. „Musíme si z dneška zobrať pozitíva a nadviazať na výkon z kvalifikácie aj zajtra. Urobili sme prvý krok, nie však ten najdôležitejší, keďže alfou omega sú nedeľné preteky, ale určité sa jedná o dobrý začiatok, od ktorého sa možno odraziť.“

Po prvej priamočiarej otázke prišla aj druhá, ktorá určite skrsla v hlave aj mnohým fanúšikom. Prečo si vlastne jazdci Ferrari a rovnako tak aj ostatné tímy v záverečnej fáze kvalifikácie neposkytli slipstream?

„Som presvedčený o tom, že jazda v zákryte nie je výhodná. Tým, že sme sa o jazdu v zákryte nepokúsili, sme sa neznevýhodnili, veď ani Max sa rozhodol neučiniť takýto krok. Bolo to správne rozhodnutie,“ odvetil pohotovo Vasseur, ktorý bol následne vo vyjadreniach ohľadom zajtrajška nesmierne opatrný.

„Je zložité predikovať, ako na tom zajtra budme z pohľadu pretekového tempa, keďže sme dnes boli len o pár desatín rýchlejší ako Russell na štvrtom mieste, ktorý na nás veľa nestrácal. V piatok vykazovali [Mercedes] v dlhých stintoch dobré tempo, no potom bol tréning [po havárii Sergia Péreza, pozn. red.] pozastavený.“

„Zatiaľ sme si však dobre počínali aj my. V tréningoch sme urobili síce nanajvýš len štyri či päť kôl za sebou, čo nie veľmi reprezentatívna vzorka pre preteky a rozhodne sa nejedná o dlhý stint, ale boli sme v nich rýchli,“ uzavrel Vasseur.

Súvisiace články