logo F1online.skF1online.sk

Verstappen vysvetľuje dôvod porážky: Pozrite sa na zadné krídlo Ferrari

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2023

Stavilo Ferrari len na čiastkový úspech v kvalifikácii, ktorým sa stal zisk pole position? Max Verstappen sa domnieva, že Carlosovi Sainzovi výrazne pomohlo k sobotňajšiemu triumfu zadné krídlo a nastavenie monopostu na maximálku. Nebolo to však zadarmo.

Ak sa niektorý tím rozhodne nasadiť menšie množstvo prítlaku, na jedno kolo si skutočne môže polepšiť. Stačí vám totiž, aby pneumatiky zvládli jazdu, ktorá potrvá pár desiatok sekúnd. V pretekoch sa im však toto rozhodnutie môže vypomstiť. Čím má auto menej prítlaku, tým sa v zákrutách viac kĺže a tým rýchlejšie sa prehrievajú pneumatiky.

Max Verstappen si myslí, že Ferrari sa rozhodlo staviť na túto stratégiu. Preto ho neomráčilo, že ho dokázalo zdolať. “Nie je to až také prekvapenie, aj vlani tu boli rýchli. Navyše sa pozrite na ich zadné krídlo. Zdá sa, že je celkom dobre optimalizované na Monzu. To naše na ňu nie je prispôsobené najmä po stránke jedného kola.”

Scuderia si už svojho žolíka minula. V nedeľu bude predstavovať výhodu väčšie zadné krídlo. “Na preteky by malo byť lepšie, takže sa nestalo nič, z čoho by sme mali byť šokovaní,” pokračoval v téme zadných krídel a na tlačovke ešte doplnil: “Dúfame, že zajtra opäť ukážeme, akí sme šetrní k pneumatikám. Pretože najmä zajtra chceme byť rýchli.”

Aj na porovnaní minisektorov vidíme, že Ferrari prekonalo konkurenciu na všetkých rovinkách:

Image

Sobota Holanďanovi nevyšla, ale viac by ho to mrzelo, keby výraznejšie zaostal. “V každom výjazde v Q1, Q2 a nakoniec aj v Q3 sme videli, že je to veľmi tesné. Z mojej strany ešte môžem povedať, že piatok bol trochu náročnejší, ale asi sa nemôžeme na nič sťažovať.”

V prospech domáceho tímu zahral aj fakt, že Maxovi Verstappenovi sa teraz nedarilo nastaviť monopost tak od ruky, ako to bolo na predchádzajúcich podujatiach. Tímu sa nedarilo nájsť zlatý stred.

“Trochu ťažšie sa nám hľadal ten správny kompromis s prítlakom,” pripustil Verstappen, ktorý na tlačovke žartoval, že je z druhého miesta “veľmi deprimovaný”. “Dnes ráno som bol veľmi spokojný a pomyslel som si, že auto funguje dobre na jedno kolo aj v dlhých stintoch.”

“Takže áno, s druhým miestom som spokojný. V Monze je to vždy tesné. Niekedy poskočíte vpred, inokedy sa skrátka ocitnete vzadu. Pred nedeľou som však sebavedomý,” ubezpečil na záver.

Súvisiace články

Diskusia