logo F1online.sk

Z kráľa žobrák. Naše informácie o počasí boli úplne nanič, lamentoval Russell

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2023

Formula 1 je krutý šport, v ktorom za zlomok sekundy môže pocity obrovského šťastia vystriedať žiaľ. George Russell v nedeľu zažil niečo podobné. V istej fáze pretekov sa cítil ako kráľ, ale dlho to netrvalo. Vraj najmä preto, že Mercedes neprečítal správne radarové zábery.

George Russell v nedeľu štartoval z tretej priečky, no počasie malo pre celý padok pripravenú zaťažkávaciu skúšku. Mercedes ňou neprešiel a Lewisa Hamiltona s Georgeom Russellom nechal na trati príliš dlho. Na obranu tímu však treba povedať, že minimálne pri Russellovi to mohlo dopadnúť aj lepšie, keby mladík na predbežnej prvej priečke nemal veľké oči.

Keď totiž zamierili do boxov aj Max Verstappen a Lando Norris, George Russell zostal na čele úplne sám. Ostatní sa prerátali, mädlil si v tej chvíli ruky. “Asi štvrtinu kola, keď sme sa dostali do čela, som si myslel, že máme našliapnuté na vynikajúci výsledok. Na základe mojich informácií som si myslel, že ostatní sa rozhodli zle, keď zastavili. Tých pár sekúnd bolo zábavných, ale bolo ich málo.”

Bolo ich žalostne málo. Toto Wolff priznal, že na boxovom múriku úplne prehliadli, že Sergio Pérez je na intermediálkach o 25 sekúnd na kolo rýchlejší ako jazdci na slikoch. Mercedes v tom však nebol sám. Napríklad inžinier McLarenu presviedčal Landa Norrisa, že je rýchlejší ako jazdci na prechodných gumách, zatiaľ čo sa vedľa neho doslova mihli tri monoposty. Obarený Lando zahromžil a v momente zamieril do boxov.

Norrisovi sa to už skôr nezdalo a tím upozorňoval, že taká mokrá trať len tak rýchlo nevyschne. George Russell bol však neoblomný a zostal vonku. Rozhodol sa tak sám. “Čakali sme, že dážď potrvá jednu alebo dve minútky, no nakoniec to bolo desať minút. Trať už bola pripravená na intermediálky, ale myslel som si, že ak by pršalo už len jednu-dve minútky, tak to jedno alebo dve kolá odvážne pretrpíme. To sa očividne nestalo.”

“Preteky sa skončili ešte skôr, než sa poriadne začali. Naše informácie ohľadom počasia boli totálne nanič. Bola to veľká škoda, ušlo nám pódium,” pokračoval nie veľmi veselý Brit, ktorý si berie na paškál tímovú rosničku. “V rámci tímu to musíme preskúmať, pretože sa k nám dostávajú informácie, ktoré boli vyhodnotené nesprávne.”

“Nemá to nič dočinenia s pretekaním či inžiniermi, bolo to skrátka nesprávne vyhodnotenie počasia. Zničilo nám to popoludnie. Musíme sa pozrieť, čo sa stalo, prečo sa ostatní rozhodli zastaviť a aké mali informácie, ktoré nám azda chýbali, aby sme takú chybu už nezopakovali,” naliehal.

Mercedesu sa v poslednej tretine pretekov podarilo vrátiť do bodovanej desiatky. Hamilton bol šiesty, Russell zas ôsmy. Ešte však nebol koniec. George Russell v 67. kole kolidoval s Landom Norrisom a s defektom ľavej zadnej pneumatiky musel zamieriť do boxov. Akákoľvek bodová nádej bola minulosťou.

Landovi Norrisovi nič nevyčítal. “Bol to nešťastný pretekový incident. Je to sklamanie, ale aspoň sme mali rýchle auto.”

Záchranná brzda funguje

George Russell mohol vypadnúť už oveľa skôr. Keď bol v prostrednom sektore priamo pred Hamiltonom, spravil chybu. Kolo s poradovým číslom 58 mohlo byť jeho posledným. “Asi päť kôl predtým som mal kontakt s Cunodom,” ozrejmil. “Odvtedy som vo vysokých rýchlostiach cítil obrovské vibrácie, mal som problémy s viditeľnosťou.”

Preto s monopostom vyšiel až na trávnik. “V tej chvíli som sa pozeral do zrkadla a na moment som sa ocitol mimo trate.” Zatiahnutie záchrannej brzdy dopadlo dobre. “Som rád, že som nevyšiel úplne, pretože tento okruh vám nedáva priestor na chyby.”

Russell odhadol, že tento efektný, ale neefektívny prejazd ho stál “pravdepodobne tri alebo štyri sekundy”. “Bez neho by som sa pravdepodobne udržal pred Lewisom a Landom. Moje preteky by dopadli úplne inak.”