logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Nebyť pokazeného úvodu, mohol som útočiť na Verstappena

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2023

Máme za sebou veľkú cenu, v ktorej sa mohlo stať naozaj čokoľvek. Mercedes však nevyspytateľné podmienky nedokázal využiť vo svoj prospech, namiesto toho pohorel. Lewisa Hamiltona to mrzí, pretože prišiel o šancu zapretekať si s Maxom Verstappenom o víťazstvo v Zandvoorte.

Mercedes čaká poriadne dlhý debrífing. Úvod veľkej ceny totiž strategicky absolútne neodhadol, keď Lewisa Hamiltona povolal do boxov až na konci tretieho kola. Taký Sergio Pérez prezúval na intermediálky okamžite po štarte, čo ho vystrelilo na úplne iný orbitál. Keby rovnako zakročil Mercedes, mohli sme sa dočkať repete súboja medzi Hamiltonom a Verstappenom.

“Keby sme v týchto podmienkach prijali správne rozhodnutia, mal by som rýchlosť na to, aby som vyzval aj dvojicu na čele. Ak mám byť naozaj úprimný, myslím si, že by sme útočili na Maxa,” vyhlásil Lewis Hamilton po pretekoch. “Najmä keď sme sa ocitli na suchej trati, tak sme rýchlostne príliš nestrácali. Netvrdím, že by sme ich porazili, ale boli by sme blízko.”

Tentoraz si musí spytovať svedomie boxový múrik. Lewis Hamilton vo vysielačke konštatoval, že trať je príliš mokrá a spravili by lepšie, keby prezuli. Inžinier odvetil, že teraz to treba pretrpieť. Mercedes nakoniec nič nepretrpel. Dážď bol príliš silný a predsa len prezul.

“Keď začalo pršať, prijali sme nesprávne rozhodnutie. V konečnom dôsledku to bolo rozhodnutie tímu,” hovorí Hamilton, ktorý z kokpitu netušil, ako vyzerali radarové zábery .“Zaplatili sme za to. Na trať som sa vrátil posledný, ale pokračoval som so sklonenou hlavou. Bol to dobrý príklad, že keď zakopnete, treba sa opäť postaviť a snažiť sa. Vždy, keď sme zamierili do boxov, tak som sa na trať vracal vzadu. Ostatných som len naháňal a naháňal,” opisoval momenty plné frustrácie sedemnásobný šampión.

Náladu si vylepšoval aspoň predbiehacími manévrami. “Bol som celkom spokojný, predbehol som napríklad McLaren. Na tejto trati to nie je jednoduché,” poznamenal Hamilton, ktorý v závere naháňal Carlosa Sainza, ale jeho predbehnúť nedokázal. “Na konci som bol rýchlejší ako Sainz. Potreboval by som len DRS…”

Mercedes môže začať hodnotiť svoj víkend a uvažovať, čo by bolo keby. Avšak Hamilton by nemal smútiť ani nad takýmto výsledkom. Kvalifikácia totiž nedopadla vôbec dobre.

“Mám pocit, že dnešok bol vykúpením v tom zmysle, že sobota bol strašná. Dnes sa nám podarilo auto vyladiť o čosi viac a predbehli sme niekoľko ľudí,” zareagoval Hamilton. “Myslím si, že sme mali rýchlosť. V pretekoch som mal rovnaké tempo ako Max, len sme neboli na svojej pozícii. Štartoval som trinásty a v jednej chvíli som bol úplne posledný. Som spokojný s tým, že som sa vrátil na šiestu priečku.”

Súvisiace články

Diskusia