logo F1online.skF1online.sk

Verstappenovi drží palce v naháňačke za rekordom aj Sebastian Vettel

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2023

Hladká jazda suverénneho Maxa pokračuje. Keď vidíte, ako najbližšiemu prenasledovateľovi nadelí vyše päť desatín a tímovému kolegovi 1,3 sekundy, tak vám musí byť jasné, že cestu za deviatym víťazstvom v rade a vyrovnaniu rekordu Sebastiana Vettela si môže zhatiť len sám, príp. mu ju môže zhatiť technické zlyhanie.

V najlepšej šestke máme pilotov šiestich rôznych tímov. Sezóna 2023 mohla byť nesmierne zaujímavá, nebyť jedného suveréna v kokpite suverénneho auta a jeho tímového kolegu, ktorý sa nechá predbehnúť pilotmi piatich rôznych tímov v papierovo omnoho slabších strojoch.

Realita je prostá, monopost Red Bullu je o míle pred ostatnými, Sergio Pérez na míle za ostatnými a Max Verstappen patrí k najlepším pilotom všetkých čias. Kombinácia týchto troch skutočností znamená, že sezóna 2023 bude pamätná ako jedna z najdominantnejších, aj keď mohla byť jednou z najzaujímavejších.

Dokazuje to aj kvalifikácia v Zandvoorte, v ktorej sme videli vyrovnaný súboj od druhého miesta nižšie. V najlepšej šestke máme jazdcov šiestich rôznych tímov, ale na čele neohrozeného Verstappena, ktorý opäť nadeľoval desatiny ako Ježiško vianočné darčeky.

„Na osychajúcej trati nikdy nie je jednoduché vyťažiť z auta a podmienok to najlepšie. Z posledného kola som však mal dosť dobrý pocit,“ povedal po skončení kvalifikácie Verstappen.

„Môžete to cítiť na vlastnej koži. Vašimi žilami prúdi adrenalín a aj keď od vás všetci fanúšikovia očakávajú pole position, nikdy to nie je také jednoduché, najmä nie v kvalifikácii ako je táto,“ povedal Max, ktorému zrejme nič nestojí v ceste za ďalším víťazstvom.

„Z nedele mám dobrý pocit. Za normálnych okolností sme v pretekovom tempe o niečo lepší než v kvalifikácii a aj v piatok som sa cítil dobre. Nevieme však, aké prekvapenia nám pripraví počasie, či bude sucho alebo mokro, takže si musíme počkať a uvidíme,“ dodal Verstappen.

Holandský pretekár môže na domácej pôde prekonať ďalší rekord. Keď v nedeľu vystúpi na najvyšší stupienok, vyrovná rekord Sebastiana Vettela z roku 2013, ktorý vtedy vyhral deväť veľkých cien v rade. Podľa slov Verstappena bude v nedeľu niekdajší šampión s Red Bullom držať palce súčasnému šampiónovi s Red Bullom.

„Po piatom víťazstve mi Seb napísal, aby ma pochválil, nech pokračujem a nakoniec to dokážem,“ povedal Verstappen. „Vtedy som však mal pocit, že deväť víťazstiev v rade je niečo veľmi pôsobivé. Nikdy som si nemyslel, že by som mohol vyhrať osemkrát v rade.“

„Ak to v nedeľu bude možné, určite sa to pokúsim dosiahnuť. Nie je to však niečo, na čo by som neustále myslel. Nie som vo Formule 1, aby som lámal rekordy, ale aby som vyhrával,“ pripomenul Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia