logo F1online.skF1online.sk

Norris mal v hlave pole position, nádej však zhasla po šiestich zákrutách

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 8. 2023

Keď úplne nejasáte nad druhým miestom, viete, že niečo robíte dobre. McLaren aj v Holandsku potvrdil svoj progres. Lando Norris na pár nádejných momentov atakoval aj pole position. Napokon vyštartuje hneď za Maxom Verstappenom.

Mladý Brit pritom nebol v bezprostrednej reakcii úplne spokojný. Sám cítil, že z auta sa dalo vyžmýkať ešte o niečo viac. „Mohol som byť bližšie, ale pol sekundy je aj tak príliš veľa. Možno by som sa k Maxovi dostal na tri desatiny. Aj tak som však veľmi šťastný. Dnes bolo ľahké urobiť chybu, celé to mohlo dopadnúť oveľa horšie,“ povedal Lando Norris, ktorý azda narážal aj na Q2.

V nej totiž ako jediný neobul v závere čerstvé intermediálky a chvíľu sa zdalo, že nepostúpi do Q3. Posledným pokusom na zjazdených gumách to vytiahol do TOP10 a poriadne si vydýchol. Na začiatku tretej časti, pred druhými červenými vlajkami, bol dokonca prvý.

Mal v tej chvíli šancu na druhú pole position v kariére? „Myslím si, že niečo tam bolo,“ povzdychol si Norris, ktorý bol po prvom sektore posledných pokusov pred Verstappenom. „V úvodných šiestich zákrutách som získal sekundu oproti prvému pokusu. Bol som z toho nadšený. Prvá polovica kola bola výborná, druhá hrozná. Jedna z mojich najhorších vôbec. Ešte som aj v desiatej zákrute dvakrát preradil, čo ma tiež stálo nejaký čas, no nič, čo by ma dostalo pred Maxa.“

Keď sa David Coulthard spýtal Norrisa, či mu v druhej polovici kola odchádzali pneumatiky, prišla tradične úprimná odpoveď britského pretekára. „Pneumatiky boli fajn až do konca. Len pilot príliš rýchlo odpadol,“ sršal Norris vtipnou sebakritikou.

Ak si spomeniete na podujatie Spa, tam McLaren na vode žiaril, no na suchej trati odpadával. V dnešnej kvalifikácii bol MCL60 rýchly ako na mokrej trati, tak aj v závere na suchu. Navyše, na rozdiel od Belgicka nemáme v Holandsku dlhé rovinky.

„Maxa môžem vyzvať tak v prvých dvoch kolách, potom mi ujde. Táto trať je aj o degradácii pneumatík, čo nie je úplne naša silná stránka. Oproti piatku sme však auto zlepšili a v nedeľu budeme mať väčšiu nádej. Určite sa o niečo pokúsime, no Max je na inom leveli,“ vyhlásil 22-ročný rodák z Bristolu.

Súvisiace články

Diskusia