logo F1online.skF1online.sk

Hamiltona o postup nepripravila premávka ani načasovanie: Boli sme skrátka pomalí

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2023

Lewis Hamilton skončil v holandskej kvalifikácii na strane sklamaných porazených. Jeho Mercedes určite mal na postup do Q3, ale v náročných podmienkach, ktoré v Zandvoorte v sobotu panovali, potrebujete viac ako „len“ rýchle ruky a rýchle auto. Rozhodujúce je za takýchto okolností načasovanie, a to v sobotu nehralo v Lewisov prospech.

V závere druhej časti kvalifikácie sa zdalo, že trať je zrelá na suché pneumatiky. Tímy ich však nakoniec nenasadili, takže o úspechu či neúspechu rozhodlo načasovanie. Čím neskôr vstúpite do posledného rýchleho kola, tým lepšie podmienky panujú na trati.

Samozrejme, obrátenou stranou mince je riziko žltých vlajok. Hamilton bol v poslednej minúte na trati, ale už mal za sebou dva rýchle pokusy, takže jeho pneumatiky toho mali dosť a batéria nedodávala dostatok energie. Výsledkom je tak sklamanie a trináste miesto, aj keď Lewis stratil na posledného postupujúceho Logana Sargeanta len necelú desatinu.

„Na konci Q2 som mal za sebou už dva rýchle pokusy, takže pneumatiky sa prehrievali a nedokázal som sa zlepšiť v poslednom kole,“ zhodnotil stroho svoju kvalifikáciu Hamilton pre televíziu Sky.

Optimistickejší nebol ani pri svojich vyhliadkach do nedeľných pretekov. „Je to rovnaké auto ako dnes, ktoré beztak nie je veľmi rýchle. Verím však, že keď ho zaťažíme palivom, možno sa dokážeme posunúť dopredu, aj keď na tejto trati sa nepredbieha ľahko. Nedeľa je však nový deň a ja zo seba rozhodne vydám to najlepšie,“ dodal Lewis odhodlane.

Vyzerá to ako ďalšia emočná horská dráha, veď po piatku znel sedemnásobný majster sveta vcelku pozitívne a odhodlane. Aj keď mohol Mercedes urobiť mnoho vecí lepšie a mohol mať aj viac šťastia, základným problémom bolo podľa Hamiltona niečo iné.

„Samozrejme, na trati panovala hustá premávka, ale vo všeobecnosti sme boli skrátka pomalí,“ povedal. Komisári sa pritom zaujímali hneď o dva incidenty, keď pilotovi Mercedesu zavadzali Júki Cunoda a Lance Stroll.

„Do cesty sa mi v predchádzajúcich kolách priplietli aj ďalší. Cunoda mi trochu zavadzal, ale nestratil som tam žiadny čas. Bol som skrátka pomalý,“ zopakoval Hamilton.

Čo sa teda mohlo pokaziť? Veď jeho tímový kolega George Russell skončil na treťom mieste. Určitý potenciál sa teda v Mercedese skrýva, aj keď Verstappen v sobotu nadelil aj Russellovi vyše sedem desatín. „V noci sme vykonali nejaké zmeny mysliac si, že ideme správnym smerom, ale skrátka to nefungovalo. George šiel inou cestou a zdá sa, že jemu to fungovalo dobre,“ povedal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia