logo F1online.sk

Pokúsi sa Verstappenovi ukradnúť pole position? Norrisa čaká ťažké rozhodnutie

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2023

Lando Norris mal v piatok dôvod na radosť. V druhom tréningu dokázal poraziť Maxa Verstappena, čím McLaren plynule nadviazal na úspešné obdobie spred letnej prestávky. Vyšperkuje svoj výkon v Zandvoorte aj ziskom pole position? Lando Norris prezradil, že s tímom budú uvažovať, či všetko staviť na pole position a pokúsiť sa Verstappenovi zmraziť úsmev na tvári.

McLarenu sa aj uprostred holandských pieskových dún darilo. Lando Norris na mäkkej zmesi zajazdil čas 1:11,330 a Maxa Verstappena prekonal o 0,023 sekundy. Papájový monopost bol spravidla rýchlejší v prvom a treťom sektore, ale červení býci žiarili v prostrednom úseku.

Woking však reálne môže pomýšľať na to, že v sobotu zaútočí na pole position, hoci Lando Norris je opatrný. “Myslím si, že stále majú trochu navrch. V piatok to medzi nami zvykne byť tesnejšie ako v sobotu. Som však veľmi spokojný, bol to pozitívny deň.”

Mladý Brit následne rozvíjal svoju úvahu. “Red Bull v sobotu obyčajne dokáže pridať. Uvidíme, ale mám z toho dobrý pocit, najmä s malým množstvom paliva. S ťažkým autom už menej…”

Ako každý tím, aj McLaren sa teraz musí rozhodnúť, či si monopost nastaví na kvalifikáciu, na preteky, alebo či bude hľadať kompromis. Keďže okruh v Zandvoorte je veľmi úzky a ťažko sa tu predbieha, papájoví budú v pokušení skúsiť ulapiť pole position a do pretekov odštartovať z najvýhodnejšej pozície.

“Je to ťažké rozhodnutie, o ktorom sa ešte budeme musieť baviť,” pripustil Lando Norris. “Nepredbieha sa tu zrovna najľahšie. Navyše, aj keby sme sa kvalifikovali pred Red Bullom, oni v nedeľu nebudú našimi súpermi, sú skrátka príliš rýchli. Nestačila by nám ani najnižšia degradácia pneumatík, akú sme kedy mali, aj tak by nás predbehli. S nimi pravdepodobne nebudeme pretekať. Na druhej strane sa tu ťažko predbieha, takže sa rozhodneme v noci,” uzavrel tému nastavení.

V piatok sa ľahko plánuje, ale v Zandvoorte vám tieto plány môže ľahko roztrhať konkurencia. Na úzkom okruhu je vysoko pravdepodobné, že niekto doplatí na blokovanie a možno predčasne vypadne v Q1 alebo v Q2.

Norris si je toho vedomý. “Už teraz to bolo dosť chaotické. Nečakám, že to bude ľahké či priamočiare. Ľudia budú blokovať jeden druhého, spôsobovať chaos, no patrí to k tomu. Každý rok je to tak na všetkých tratiach, ale tu je kolo kratšie a ku koncu kola sú zákruty rýchle, takže sa to ešte znásobí. Budeme to musieť zvládnuť.”

Oscar Piastri v druhom tréningu odjazdil len šesť kôl, keďže v tom poslednom nezvládol prejazd klopenou treťou zákrutou. Po vystúpení z kokpitu si mohol len spytovať svedomie.

“V nájazde som to trochu prepálil. Pokúsil som sa zatočiť príliš agresívne, žiaľ, skončil som v bariére. Je to škoda,” uznal Oscar Piastri, ktorý počas tréningu mohol len sledovať skvelé časy tímového kolegu. “Je to nešťastné, že som chlapcom vyrobil toľko roboty. V sobotu sa pokúsim z toho dostať.”

Austrálčan sa zatiaľ veľkým chybám vyhýbal, aj keď je stále formulovým benjamínkom. Z tohto hľadiska zatiaľ nie je dôvod ho karhať. “Raz to asi muselo prísť, aj keď to nechcete. Skrátka som príliš tlačil. Ak to trochu preženiete v takejto zákrute, draho za to zaplatíte. Pokúsim sa to nezopakovať. Uvidíme, ako dopadne zvyšok víkendu.”