logo F1online.sk

Na Red Bull potrebujeme drobné zlepšenie vo všetkých oblastiach, hovorí Vasseur

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2023

Red Bull sa v tejto sezóne vezie na vlne obrovských úspechov. Tento tím a Max Verstappen pôsobia takmer neporaziteľne, čo ostatné tímy nepočujú radi, keďže je jasné, že obhajcovia titulu odviedli lepšiu prácu takmer vo všetkých oblastiach. Podľa šéfa Ferrari Frédérica Vasseura potrebuje jeho tím práve drobné zlepšenie v každej oblasti, aby sa dokázalo vyrovnať suverénovi tohto ročníka.

V čom je Red Bull RB19 výnimočný? V ničom. Je „len“ o niečo lepší v každej jednej oblasti, čo v súčte znamená obrovský rozdiel. Také je hodnotenie dominancie tohto tímu (nielen) zo strany šéfa Ferrari.

„Nie som si istý, či existuje jedna oblasť, v ktorej by boli oveľa lepší než všetci ostatní,“ povedal médiám Vasseur. „Už sme sa o tom bavili a nie je to záležitosť zmeny konceptu alebo niečoho podobného. Myslím si, že vynikajú v každom aspekte ich výkonnosti, či už sú to jazdci, šasi, motor, aerodynamika, zavesenie, stratégia, a preto sa musíme zlepšiť.“

„Keď sa pozriete na čísla, tak je jasné, že v tomto roku z nás šampióni nebudú. Musíme si však udržať rovnaké nastavenie a snažiť sa byť čo najlepší vo všetkých oblastiach, nie sa sústrediť na celkové poradie,“ hovorí Fred.

„Potrebujeme zlepšiť náš balík, ale tiež musíme zlepšiť naše počínanie na trati a pokúsiť sa z nášho auta dostať zakaždým to najlepšie. Je jasné, že sa musíme sústrediť, ale nechcem nám stanoviť pevný cieľ slovami, že musíme urobiť toto alebo dosiahnuť tamto. Pokiaľ máme priestor na zlepšenie, musíme ho vyplniť.“

„Je jasné, že musíme urobiť krok v každej jednej oblasti a zlepšiť každý aspekt výkonnosti nášho monopostu,“ dodal Vasseur.

Čo môžeme od jeho tímu očakávať v druhej polovici sezóny? Nuž, Fred v jednom z predchádzajúcich rozhovorov priznal, že tím ukončil vývoj tohtoročného auta vo veternom tuneli, ale na ceste sú posledné vylepšenia, ktoré sa objavia niekedy v priebehu jesennej časti sezóny.

„Ak niektoré tímy plánujú preniesť prevodovku alebo iné diely do budúcej sezóny, tak my to neurobíme. Nechávame všetko otvorené pre ďalšie zlepšenie. Nie som si však istý, či musíme z auta odomknúť niečo, vďaka čomu urobíme veľký krok vpred. Ako som už povedal pri predchádzajúcej otázke, skôr si myslím, že sa potrebujeme zlepšiť vo všetkých oblastiach, nie len v jednej,“ prehlásil Vasseur.

„Hovoríme o desatinách sekundy, nie o sekundách. Už sme párkrát ukázali, že dokážeme s Red Bullom bojovať aspoň v kvalifikácii. Znamená to, že auto má potenciál a my musíme pochopiť, prečo v pretekoch strácame a zlepšovať sa v tejto oblasti. Podľa mňa však nie je problém v samotnej koncepcii celého monopostu,“ zopakoval Fred.