logo F1online.sk

Andretti sa zastáva problémového Paloua: Je nesmierne talentovaný, uchytil by sa aj v F1

obrázok_2023-08-18_194945661
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 8. 2023

Len nedávno sme vás informovali o tom, ako Álex Palou, líder šampionátu IndyCar, vybabral s tímom Arrows McLaren. Španiel vzal od americkej odnože tradičnej britskej stajne – za ktorú má podľa platného kontraktu jazdiť v roku 2024 –  vopred nemalý balík peňazí, dodržať zmluvu a hájiť papájové farby však odmieta. Rodák z Katalánska si týmto počinom znepriatelil nielen celý tím z Wokingu, ale rovnako tak si s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou zavrel dvere do F1, v ktorej by sa podľa Maria Andrettiho rozhodne nestratil.

Zatiaľ čo celý motoršportový svet zlomil po nedávnych udalostiach nad Španielom palicu, Andretti drží 26-ročnému pretekárovi stranu. Palou je podľa slov majstra sveta z roku 1978 nesmierne talentovaný, všestranný a o svojich kvalitách by presvedčil aj v najvyššej motoristickej súťaži, ktorej vody ale zrejme nikdy neokúsi.

„Álex je nesmierne talentovaný, o tom niet pochýb,“ nechal sa počuť Mario Andretti pre PlanetF1.com. „Jazdca môžete vždy posúdiť na základe jeho tímových kolegov a jeho kolegovia patria, rovnako ako on, medzi elitu.“

„V každých pretekoch ukáže niečo naviac. Je tiež veľmi všestranný, prispôsobí sa náročnému a špecifickému mestskému okruhu, a rovnako tak sa nestratí ani na ovále či kdekoľvek inde. Bez ohľadu na to, kam ho vezmete, patrí vždy medzi špičku. Bude sa mu dariť veľmi dobre, kamkoľvek pôjde, vrátane Formuly 1.“

Za obdobne talentovaného ako Álexa Paloua považuje Andretti Coltona Hertu, ktorý sa mal stať pred začiatkom vlaňajšej sezóny akvizíciou AlphaTauri. Keďže však 23-ročný Američan nezískal potrebné body na zisk superlicencie, z dohody napokon vzišlo.

„Colton sa pred časom s McLarenom zúčastnil na testoch, kde si počínal veľmi dobre a ukázal sa vo vynikajúcom svetle,“ uviedol víťaz dvanástich veľkých cien. „Nazdávam sa, že Coltonovi by sa v F1 darilo veľmi dobre. Potreboval by však dostatok bodov potrebných na zisk superlicencie,“ uzavrel Andretti.