logo F1online.sk

Fred vytvoril okolo tímu ochrannú bublinu pred vonkajšími vplyvmi, pochvaľuje si Leclerc

Charles Leclerc, Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2023

Tím Ferrari vždy čelil a vždy bude čeliť nejakej tej výzve navyše. Tlak a pozornosť koncentrujúca sa okolo tohto tímu v Taliansku sú obrovské. Zvlášť v ére sociálnych sietí je ťažké ubrániť sa kritike zvonku, ale šéfovia Ferrari si s tým musia nejak poradiť. Podľa pilota tímu Charlesa Leclerca pomohol pri riešení tohto problému aj príchod nového šéfa.

Keď zažívate sezónu bez víťazstva, bez úspechov a nachádzate sa na celkovom štvrtom mieste Pohára konštruktérov, tlak sa ešte väčšmi stupňuje. Ferrari nevstúpilo do tejto sezóny vôbec dobre, ale aj sám Charles Leclerc, ktorý má s pôsobením v tomto tíme bohaté skúsenosti, priznáva, že ho príjemne prekvapila reakcia tímu na začiatku sezóny.

„Povedal by som, že sa nám podarilo vytvoriť okolo tímu ochrannú bublinu, takže nie sme príliš ovplyvnení dianím vonku,“ povedal Charles Leclerc pre Motorsport.com. „Myslím si, že Fred rýchlo pochopil, ako mohli médiá v minulosti ovplyvniť tím a presne toto bola jedna z oblastí, na ktorú sa začiatkom roka sústredil.“

„Urobili sme v tomto smere niekoľko krokov vpred. Myslím si teda, že došlo k zmene. Samozrejme, niektoré okamihy je ťažké zvládnuť, ale to platí rovnako pre všetkých v padoku, aj keď Ferrari je vždy pod väčším drobnohľadom,“ dodal Charles.

Objektívne pritom treba povedať, že monacký pretekár zažil v Maranelle aj ťažšie časy, keď mal monopost v roku 2020 miestami problém postúpiť aspoň do Q2 a tím zažil najhoršiu sezónu za štyridsať rokov. V tejto sezóne sa zas objavili obrovské problémy v pretekovom tempe, ale Scuderia podľa Monačana zareagovala omnoho lepšie.

„Ako tím sme si niečím podobným prešli už v roku 2020. Je to zložité, ale podľa mňa je najdôležitejšie si vždy stanoviť jasný smer, pretože je veľmi ľahké zísť na scestie, keď sa veci nevyvíjajú podľa vašich predstáv,“ hovorí Leclerc.

„Často to nie je o jednej veci, ale o viacerých menších veciach, ktoré vás posúvajú nesprávnym smerom. Musíte ich presne identifikovať a pracovať len na nich, nie začať spochybňovať úplne všetko. Verím, že tentokrát sa nám podarilo odviesť dobrú prácu. V roku 2020 pre nás bolo trochu ťažšie vrátiť sa na cestu, ale v tejto sezóne som mal pocit, že sme sa okamžite začali posúvať správnym smerom,“ povedal monacký pretekár.

Tohtoročný monopost SF-23 sa ukázal byť veľmi rýchly v kvalifikácii, ale v pretekovom tempe doslova prepadal. Degradácia pneumatík negatívne ovplyvnila výkonnosť Scuderie na viacerých podujatiach. Občas to vyzeralo, že Ferrari sa na tom podarilo zapracovať, ale potom prišiel ďalší nevydarený víkend. Okrem problémov s pneumatikami tak badať aj problémy s konzistentnosťou monopostu.

„Vyzerá to zložito. Absolvujete prvé dve podujatia a hovoríte si, aké je to zvláštne, pretože v kvalifikácii sme veľmi rýchli, ale v pretekoch sa trápime, pritom auto je úplne rovnaké. Keď sme pochopili dve alebo tri veci, ktoré potrebujeme urobiť zvlášť pre zlepšenie pretekového tempa, tak sa nám jasne ukázal potrebný smer,“ hovorí Leclerc.

„Chce to však čas. Vo Formule 1 sa nedokážete zlepšiť z noci na deň. Urobili sme nejaké kroky vpred, ale potrebujeme urobiť ďalšie, pretože Red Bull je stále ďaleko,“ dodal Charles.

Súvisiace články