logo F1online.skF1online.sk

Vasseur o treste pre Red Bull: Skrátiť čas vo veternom tuneli o desať percent je veľký vtip

Charles Leclerc a Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2023

Už teraz je zrejmé, že obmedzenie vývoja vo veternom tuneli nebude mať na Red Bull veľký vplyv. Zároveň si však môžete položiť otázku, čo vlastne viedlo k dominancii jedného tímu vo Formule 1, pretože húfne zmeny konceptov v počiatočnej fáze sezóny naozaj nepoukazujú na splnenie „domácich úloh“ zo strany týchto tímov.

Konkurencia má na kroky FIA voči Red Bullu vyhranený názor. Ako to už býva nielen vo Formule 1, pre poškodených je trest nízky, pre odsúdených vysoký. My ako nestranní pozorovatelia môžeme zhodnotiť jedine skutočnosť, že trest nezmení obraz sezóny 2023 a aj v jej druhej polovici zrejme uvidíme pokračujúcu dominanciu jedného tímu.

„Trest ako ten minuloročný naozaj nie je prísny,“ prehlásil v rozhovore pre Gazzetta dello Sport šéf Ferrari Frédéric Vasseur. „Ak by sa k tomu muselo prikročiť znovu, trest by mal byť omnoho tvrdší.“

„Musíte si pamätať, že technická prevaha sa premieta do športovej prevahy, preto sa musí zvoliť športový trest, nie pokuta. Ak vo futbale zahráte rukou, je z toho pokutový kop, teda športový postih.“

„Skrátiť čas vo veternom tuneli o desať percent je veľký vtip, pretože dovtedy mali hotovú väčšinu práce,“ dodal Vasseur.

Šéf Ferrari pritom pripomenul, že nešlo o žiadnu nevinnú chybu. „Päťpercentné prekročenie nie je málo, ale veľa,“ prehlásil Fred, pričom treba podotknúť, že Red Bull podľa oficiálnych informácií minul o 2,2 milióna dolárov viac, ako umožňuje 135-miliónový rozpočtový strop.

„Ak máte rozpočet 135 miliónov, tak 80 miliónov vás stoja zamestnanci, 20 miliónov náklady na veľké ceny, materiály, brzdy atď. a vyrobiť štyri šasi na začiatku sezóny stojí taktiež okolo dvadsať miliónov. V súčte to máme nejakých 120 až 125 miliónov, ktoré minú všetci. Zostáva vám teda nejakých desať miliónov na vývoj,“ vysvetľuje Vasseur.

„Ak prekročíte rozpočtový strop, nemali by ste sa pozerať na celkovú sumu 135 miliónov, ako bolo povedané. Je totiž veľký rozdiel medzi nevinnou chybou a vašou vlastnou voľbou.“

„Nemali by sme dávať na rovnakú úroveň chybu v daňovom priznaní a vyhýbanie sa plateniu daní. Musíme byť tvrdí, pretože ide o budúcnosť rozpočtového stropu. Inak budú všetci robiť to isté. Veľké firmy majú dosť peňazí na zaplatenie pokuty,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia