logo F1online.sk

Toľko smoly som v kariére ešte nemal, hovorí o tohtoročnej sezóne Gasly

Pierre Gasly
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2023

Porovnanie Estebana Ocona a Pierra Gaslyho v polovici sezóny 2023 vyznieva mierne v prospech prvého menovaného. Na druhej strane, bývalý pilot Red Bullu je v Alpine nový, kým jeho tímový kolega tu jazdí už štvrtú sezónu. Napriek tomu je ich kvalifikačná bilancia vyrovnaná 6:6. Gasly si pritom poťažkal srdce, že v tejto sezóne sa mu povestná šťastena vyhýba veľkým oblúkom.

V pretekovom porovnaní je to 6:5 pre Ocona, v kvalifikačnom 6:6, ale najdôležitejšie čísla – body a pódiá – hovoria v prospech Estebana. Napriek tomu nemusí byť Pierre sklamaný. V prvej polovici sezóny si počínal dobre.

„Prvá polovica roka bola zložitá z viacerých uhlov pohľadu,“ povedal Gasly, ktorého cituje Motorsport.com. „Myslím si, že toľko smoly som vo Formule 1 ešte nemal, nielen z individuálneho, ale aj tímového hľadiska.“

Rovnako to však platí aj pre Ocona. Zo zapríčinenia ich vzájomnej kolízie v Austrálii bol obviňovaný hlavne Gasly. Esteban pre technický problém odstúpil v Bahrajne a v Británii, kým vypadnutie oboch v Maďarsku zapríčinil Kuan-jü Čou.

„Prepásli sme niekoľko dobrých príležitostí, ktoré sa potom ako snehová guľa nabaľovali a mali dosť veľký dosah na naše výsledky. Určite sme v prvej polovici sezóny neukázali náš maximálny potenciál.“

„Zároveň sme však neboli takí konkurencieschopní, ako sme si začiatkom roka predstavovali. Alpine zakončil minulú sezónu pomerne pohodlne na štvrtom mieste. V tomto ročníku sme však začali za Aston Martinom ako piaty najrýchlejší tím a v priebehu roka nás vďaka svojmu vývoju predbehol McLaren. Prepadli sme sa na šieste miesto, čo rozhodne nebol náš cieľ pred štartom sezóny,“ priznáva Gasly.

„Klamali by sme, keby sme tvrdili, že sa nám podarilo naplniť očakávania. Pred nami je však druhá polovica sezóny a máme naplánovaných dosť noviniek. Rozhodne neobrátia celé poradie hore nohami, ale určite dúfam, že v druhej polovici roka sa ukážeme v lepšej forme,“ dodal Gasly.