logo F1online.sk

Häkkinen: Súčasní jazdci F1 sú lepší než som kedy bol ja

Mika Häkkinen, VC Nemecka 1998, MP4/13
© Twitter/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková10. 8. 2023

Dvojnásobný šampión Formuly 1 Mika Häkkinen prišiel s tvrdením, že nová generácia jazdcov je na vyššej úrovni než keď bol na vrchole on sám. „Lietajúci Fín“  sa zároveň vyjadril k dominancii úradujúceho šampióna Maxa Verstappena.

Vďaka technologickému pokroku majú piloti v súčasnosti prístup k väčšiemu množstvo vecí na zlepšenie svojich jazdeckých schopností, ako aj kondície. Häkkinen je preto presvedčený, že každý kto je dnes v F1 prekonal to, čoho bol schopný on v jeho najlepšom období, keď v rokoch 1998 a 1999 vyhral s McLarenom šampionát.

„Keď sa pozriem na svoju kariéru a vidím nasledujúce generácie, ktoré prišli do F1, tak si myslím, že sú lepšími jazdcami než som kedy bol ja. Majú oveľa lepšie znalosti. Povedal by som, že talent je asi rovnaký, ale to všetko okolo je iné. Pracujú lepšie, sú lepšie pripravení, sú profesionálnejší. Je to o vede, ktorá im pomáha stať sa lepšími,“ hovorí šampión.

Fín zažil začiatok majstrovskej éry Michaela Schumachera vo Ferrari. Súčasný úradujúci šampión Max Verstappen mu ho svojím výnimočným nasadením značne pripomína. „Michael bol neuveriteľný jazdec, bol oddaný tomuto športu. Nebola to len práca, nebol to jeho koníček. Bol to jeho životný štýl, a to isté vidím u Maxa.“

Verstappen v aktuálnej sezóne láme jeden rekord za druhým a približuje sa k tretiemu titulu majstra sveta. Häkkinen chápe, čo Holanďan momentálne prežíva. „Keď som v roku 1998 vyhrával a dominoval so svojím tímovým kolegom Davidom Coulthardom, cítil som, že ten rok bol fantastický,“ hovorí pre portál RacingNews365.com.

Rodák z krajiny tisícich jazier je presvedčený, že Red Bull si svoj úspech zaslúži. „Nebola to vtedy nuda a som si istý, že Max teraz zažíva to isté. Nenudí sa, preteky mu nepripadajú nudné. Neustále zvyšuje svoje osobné limity a výkonnosť, čo je skvelé. Samozrejme, keď ho sledujú tí, ktorí nie sú jeho fanúšikmi, myslia si, že je nudný. Maxovi fanúšikovia zas veria, že je to tak najlepšie. Max je momentálne víťaz a Red Bull tiež. Taký je motoršport. Bude to trvať večne? Nie, pretože história sa opakuje.“

Kto by podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou dokázal poraziť Maxa Verstappena za volantom RB19? „Je tu toľko skvelých jazdcov…Napríklad Lewis, je to majster sveta, ktorý za tie roky odviedol fantastickú prácu. George Russell je nepochybne neuveriteľný, tvrdo pracujúci mladý jazdec. Máme tu Landa Norrisa, Piastriho… Povedal by som, že Piastri a Lando sú v súčasnosti naozaj zaujímaví. Môže to byť veľmi zaujímavá kombinácia. Ale aby som odpovedal priamo na vašu otázku, povedal by som, že neviem!“

„Je veľmi ťažké na to odpovedať. Keď som pretekal, ľudia sa pýtali, čo by sa stalo, keby som bol v rovnakom tíme ako Michael Schumacher. Pre Maxa je to auto vyrobené na mieru. Ak dáte jazdca do rovnakého tímu a auta, bude mať iný štýl jazdy. Možno to nebude fungovať. Takýto pretekár musí byť v inom tíme, kde si môže auto vyvíjať pre seba tak, aby mu vyhovovalo,“ dodal Häkkinen pre Motorsport.com.

Súvisiace články