logo F1online.sk

Bolo by ľahké ukončiť tohtoročný vývoj, myslí si Ocon

Esteban Ocon
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2023

Aká bude ďalšia budúcnosť tímu Alpine? Pri pohľade na minulé roky a aktuálnu situáciu nemusíte byť génius, aby ste to dokázali predvídať. Hľadať na dianí vo francúzskom tíme nejaké pozitíva je takmer nemožné, ale presne to bude úloha zástupcov tímu a pilotov v nasledujúcom období.

Zaznelo to už miliónkrát, ale ako môže továrenský tím podávať dlhodobo tak nevýrazné výkony? Najväčším úspechom Renaultu od roku 2016 je víťazstvo Estebana Ocona na Veľkej cene Maďarska, ktorej hlavným režisérom bol Valtteri Bottas svojím „masakrom“ v úvode pretekov, keď vyradil väčšinu favoritov.

Renault sa skutočne nemá čím pochváliť. Pravidlá sa zmenili niekoľkokrát, mal kvalitných jazdcov a objavilo sa tu i množstvo talentovaných inžinierov, ale za osem sezón zostáva maximom celkové štvrté miesto v Pohári konštruktérov a Alpinu – ako znie súčasné meno stajne – sa nikdy nepodarilo preniknúť medzi top tímy.

Teraz stojí stajňa opäť na rázcestí a čoskoro bude mať úplne nové vedenie. Čo si od toho sľubovať, nikto nevie. Podľa pilota stajne Estebana Ocona však nie je jedným z riešení úplne odpísať tohtoročný vývoj a sústrediť sa na budúcu sezónu.

„To sa ľahko hovorí,“ odpovedal na túto otázku francúzsky pretekár. „Pracovali sme veľmi tvrdo, ale napriek tomu nemáme celkom očividne za sebou najlepšie podujatia.“

„Keď sme však priviezli nejaké dobré vylepšenia, posunulo nás to blízko k najlepšej päťke. Zažili sme niekoľko kvalifikácií, v ktorých sme sa pohodlne umiestnili v najlepšej desiatke. V Monaku som skončil na pódiu, v Španielsku sme sa kvalifikovali v najlepšej päťke a ja som štartoval šiesty v Kanade.“

„Skrátka nám v poslednom období nešlo šťastie naproti. Ostatným sa podarilo urobiť výraznejší pokrok než nám, ale to len ukazuje, aké tesné a vyrovnané je v súčasnosti štartové pole. Ak prinesiete novinky na nasledujúce preteky, môžete tým zmeniť celkový obraz,“ myslí si Esteban.

„Na príklade McLarenu vidieť, čo všetko sa môže stať, ale, samozrejme, tým nehovorím, že nasadíme veľký balík vylepšení. Skrátka sa sústredíme na seba a snažíme sa zo seba vydať to najlepšie,“ povedal Ocon.