logo F1online.sk

Vasseur bol blízko k získaniu Wachého, podľa AMuS-u ešte nemusí byť koniec

Frédéric Vasseur
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2023

Pokúša sa Frédéric Vasseur vybudovať vo Ferrari novú francúzsku dynastiu? Je zrejmé, že tento muž čerpá veľkú inšpiráciu z úspechov svojho predchodcu Jeana Todta a sám priznal, že si od neho necháva radiť. Napriek kritike je zrejmé, že Fred sa snaží urobiť všetko možné, aby technické oddelenie Ferrari čo najviac posilnil.

Podľa všetkého sa mu to zatiaľ príliš nedarí. Tím opustili David Sanchez a Laurent Mekies, ktorí sú na ceste za konkurenciou. Za Mekiesa sa Vasseurovi podarilo získať z Red Bullu nejaké posily, ale nešlo o žiadne hviezdne mená. Prvým veľkým úlovkom Freda sa nakoniec stal Loic Serra z Mercedesu, čo nie je vôbec zlá akvizícia, ale problém je, že do Maranella príde až na začiatku roku 2025.

Vasseur myslí vo veľkom. Renomovaný reportér nemeckého magazínu Auto Motor und Sport, Michael Schmidt, zastáva názor, že aj keď je Serra nepochybne dôležitou posilou, môže byť zároveň skvelým „prostriedkom“ na opätovné vyjednávanie s Wachém.

Obaja sú Francúzi (rovnako ako Vasseur), obaja sú takmer rovnako starí a poznajú sa už od mladosti. Spoločne začínali ako inžinieri Michelinu a spoločne po odchode gumárenskej spoločnosti prešli do stajne BMW Sauber. Neskôr sa ich cesty rozišli, ale obaja dnes patria k najväčším mozgom vo Formule 1.

Myšlienka spojiť sa so starým priateľom a krajanom Frédéricom Vasseurom a vrátiť zašlú slávu legendárnemu Ferrari znie pre trio Francúzov ako fantastická výzva. Šéfovi Scuderie sa však v posledných mesiacoch napriek veľkej snahe nepodarilo získať Wachého, ktorému Red Bull podľa všetkého poriadne zdvihol plat, aby ho udržal.

„Verím, že Loica Serru si Ferrari vybralo veľmi starostlivo,“ povedal reportér Michael Schmidt. „Je to jeden z najlepších priateľov technického riaditeľa Red Bullu Pierra Wachého. Obaja strávili spoločne v padoku dlhé hodiny, dokonca aj keď pracovali pre rôzne tímy.“

„Obaja sú ťažkí fajčiari a rozprávajú sa pri cigaretke. Strašne rád by som vedel, o čom sa toľko bavia. Myslím si, že Vasseur sa prostredníctvom tohto spojenia snaží získať aj Pierra Wachého.“

„Podľa toho, čo som počul, Vasseur sa do toho poriadne oprel a bol naozaj blízko k podpisu technického riaditeľa Red Bullu. Možno sa o to stále pokúša,“ dodal Schmidt.