logo F1online.skF1online.sk

Van´t Hoffova nehoda nedá Verstappenovi spávať: Čo ak sa to stane mne?

Dilano van’t Hoff
© Twitter/MP Motorsport
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 8. 2023

Približne pred mesiacom utrpel svet motoršportu ďalšiu ranu. Po nehode na rovinke kemmel straight v belgickej Spa zahynul len 18-ročný Dilano van´t Hoff, jazdec seriálu FRECA. Opäť raz sa tak otvorila diskusia o bezpečnosti v najvyššej motoristickej súťaži, započali sa úvahy o tom, ako ju ešte pozdvihnúť, a taktiež sa nejeden z pretekárov zamyslel nad tým, aký je život jazdca vlastne krehký a pominuteľný.

Správa o úmrtí mladého pretekára otriasla celým motoršportovým svetom, vrátane Formuly 1. Azda každému z jazdcov nehoda mladého Holanďana pripomenula, ako sa behom sekundy môže vo svete rýchlych automobilov všetko veľmi rýchlo zvrtnúť.

Výnimkou nebol ani líder prebiehajúceho šampionátu Max Verstappen, ktorého akožto van´t Hoffového krajana nenechala správa o nehode mladíka chladným. „Keď sa objavili správy o Dilanovej nehode, uverejnil som príspevok na sociálnych sieťach. Onedlho na to som si všimol, že sa pod ním objavil komentár od Dilanovej sestry: ´Max, bol si jeho veľkým vzorom, ďakujem ti za tieto slová´.“

„Táto reakcia so mnou niečo spravila,“ poznamenal dvojnásobný majster sveta. „Okamžite som si spomenul na moju rodinu a mysľou mi prebehlo: ´Sakra, čo keby sa to stalo mne?´ A ihneď ti to dôjde: ´Do prdele.´“

Niektorých jazdcov zasiahlo úmrtie van´t Hoffa až natoľko, že požadovali úpravu trate. Azda najväčším agitátorom v tejto oblasti bol Lance Stroll, pre ktorého je podujatie v Spa – keďže má belgické korene – takmer domácou veľkou cenou.

Podľa Verstappena netkvie problém ani tak v tom, že by bola sekcia Eau Rouge-Raidillon a následný výjazd na rovinku kemmel straight nejak extrémny nebezpečný, ale úlohu zohráva skôr fakt, že mladí pretekári idú do toho hlava-nehlava s cieľom sa naplno ukázať a prípadné riziká si častokrát neuvedomujú.

„Viem, aký som bol, keď som jazdil vo Formule 3,“ utrúsil víťaz 45-tich veľkých cien. „Ničoho som sa nebál. Strach síce nemám ani teraz, ale viac rozmýšľam o dôsledkoch svojich činov – čo by sa stalo, keby..“

„V časoch, keď ste o tom ešte nepremýšľali, ste jazdili čisto inštinktívne. Nehovorím teraz o Dilanovi, pretože doňho narazil niekto iný, ale vo všeobecnosti pristupujete k rizikám ako junior inak, než v neskoršom veku,“ doplnil Verstappen.  

Súvisiace články

Diskusia