logo F1online.sk

Alonso: Alpine nedokázal oceniť môj prínos. Otmar by mal mlčať

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2023

Čo by bolo, keby…? Presne takto pred rokom sa celé dianie vo Formule 1 točilo okolo Fernanda Alonsa, Oscara Piastriho a tímu Alpine, ktorý absolútne nezvládol rokovania so svojimi jazdcami. Stajni z Enstone, a veľmi neuváženému šéfovi automobilky Alpine Laurentovi Rossimu, prekĺzli pomedzi prsty dvaja veľmi talentovaní jazdci a krízu zavŕšila séria odchodov najvyšších manažérov o rok neskôr. Všetko však mohlo byť inak, keby vtedy Alpine nepristúpil k rokovaniam s Fernandom Alonsom tak ledabolo.

Pozornosť, rešpekt a peniaze sú pre jazdcov veľmi dôležité. Nikto o tom možno nehovorí, ale športovcovi musíte dať najavo, že oňho stojíte, ste ochotní splniť jeho požiadavky a pomôcť mu napredovať s celým tímom.

Laurent Rossi však v minulom roku nezohľadnil túto základnú poučku každého manažéra športového tímu. Aj keď Fernando Alonso netvrdí, že by sa k nemu správali neúctivo, priznáva, že práve prístup vedenia stajne pri rokovaniach o novej zmluve boli dôvodom, prečo nakoniec kývol na ponuku Aston Martinu.

„Necítil som sa znevážene,“ povedal Španiel v rozhovore pre BBC, ktorý sa uskutočnil ešte pred rošádami vo vedení Alpinu. „Je však pravda, že zahájiť rokovania trvalo dlhšie, než som predpokladal. Tuším, že to bolo až v Austrálii, keď sme sa o tom začali baviť.“

„Rozhovory pokračovali veľmi pomaly a nebola to moja chyba. Ja som bol spokojný a pripravený. V roku 2022 sme mali rýchle auto a páčili sa mi aj možnosti smerom do budúcna. Diskusie však napredovali tak pomaly, že podmienky sa nikdy nedostali na papier, plus všetky tie ich poznámky ohľadne môjho veku, s ktorými neprestali dodnes,“ povedal Alonso odkazujúc na niektoré nekorektné vyjadrenia Laurenta Rossiho a Otmara Szafnauera v priebehu minulej sezóny.

„Takýmto spôsobom skrátka fungujú, alebo takýmto spôsobom funguje Otmar. Po tejto sezóne by mal Otmar mlčať. Nemal by hovoriť vôbec nič. Aj napriek rozdielnym výsledkom Aston Martinu a Alpinu ďalej rozpráva a ďalej je na svoje rozhodnutie pyšný, čo je skrátka neuveriteľné,“ prehlásil Alonso.

Opäť je vhodné pripomenúť, že tieto slová vyriekol španielsky matador ešte v čase, keď bol Szafnauer šéfom Alpinu, ale zostávajú aktuálne aj dnes. Neprekvapí ani Fernadova odpoveď na otázku, či Alpine nedokázal oceniť jeho prínos pre tím.

„Stopercentne,“ odpovedal Alonso bez váhania. „Ak zo seba každý víkend vydáte to najlepšie a urobíte toho toľko pre Renault, vnímate to trochu osobne, keď niekto spochybňuje vaše výkony alebo hovorí o vašom veku. Na vrchole kariéry chcete dokázať ešte niečo viac. Výsledky hovoria samy za seba.“