logo F1online.sk

Vettel bol “blízko” k odchodu do dôchodku

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2020

V súvislosti so Sebastianom Vettelom sa v posledných týždňoch skloňovali len dve reálne alternatívy. Tou prvou bol jeho prestup do Aston Martinu, nuž a tou druhou prerušenie alebo rovno ukončenie jeho formulovej kariéry. Vettel tvrdí, že nechýbalo veľa a jeho odchod z Formuly 1 sa mohol stať realitou.

Na prestupovom trhu začalo miešať kartami Ferrari, ktoré sa rozhodlo angažovať Carlosa Sainza. Aj vďaka tomu si našli nové pôsobiská Daniel Ricciardo, navrátilec Fernando Alonso a dnes už aj Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel dostal na štvrtkovej tlačovej konferencii otázku, ako blízko bol k tomu, aby Formulu 1 opustil. “Blízko. Neviem, či je nejaká stupnica na to, ako blízko môžete byť, ale bol som blízko — veľa som premýšľal a rozhodol sa, že na prvé miesto musím dať seba a to, čo je pre mňa najlepšie. Verím tomu, že toto rozhodnutie bude pre mňa najlepšie. Teším sa na to, že to dokážem.”

Nemecký pretekár sa môže tešiť na veselšiu sezónu ako by tomu bolo v prípade jeho zotrvania vo Ferrari. Racing Point je na tom aj teraz veľmi dobre a o rok, keď ako Aston Martin nasadí ďalšie tohtoročné komponenty Mercedesu, bude zrejme ešte viac vpredu.

Azda jediným problémom je fakt, že sa tímy dohodli na zákaze reverzného inžinierstva, na ktorom Racing Point tak zarobil. “V uplynulých týždňoch sa o tejto téme veľa rozprávalo, ale ak mám byť úprimný, pre mňa to nehralo veľkú rolu, pretože som o tomto tíme a jeho sile presvedčený.”

Vettel sa domnieva, že Racing Point, resp. Force Indiu, v posledných rokoch brzdili predovšetkým financie. Silné finančné zázemie, ktoré do tímu priniesol Lawrence Stroll, bude Aston Martin dvíhať vyššie a vyššie. A veľkou pomocou je určite aj zastropovanie výdavkov.

“V posledných rokoch nemali peniaze na to, aby sa dostali na rovnakú úroveň ako veľké tímy, no myslím si, že sa im darilo obdivuhodne dobre. Tento tím určite má guráž na to, aby ľudí vyviedol z omylu,” pokračuje štvornásobný majster sveta, ktorý by po sezóne 2022 rád rozšíril zbierku svojich majstrovských trofejí. “Má obrovský potenciál na rast a teším sa na to, keď sa k tomuto tímu pripojím a pokúsim sa im pomôcť so všetkým, čo viem, so všetkými skúsenosťami, ktoré som nazbieral, a s tým, čo robím v aute, aby sme ako tím rástli a ocitli sa na konkurencieschopnej pozícii.”

“Nič sa nedá predpovedať, ale jednoznačne tu cítiť nádej a dôveru v tento tím a ľudí v ňom. Myslím si, že majú schopnosti a prvýkrát sú vyzbrojení aj slušnými zbraňami,” uzavrel tému Racing Pointu Vettel.