logo F1online.skF1online.sk

Wolff vyzdvihol Verstappena, aj keď jeho drzé správanie ho otravuje

Max Verstappen a Jacky Ickx
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2023

Čo s dominanciou Maxa Verstappena? Pri súčasnej forme jeho a Red Bullu to vyzerá tak, že súperi by ho mohli pripraviť o víťazstvo azda len v jednom prípade: Keby ho pred pretekmi priviazali o radiátor. Inak si z nich holandský šampión bude robiť dobrý deň ako na VC Belgicka. Toto Wolff priznal, že ho jeho žartíky vo vysielačke tlačia v topánke.

Max Verstappen si z Formuly 1 spravil vlastnú šou aj v Spa. Po štarte zo šiesteho miesta najskôr vyškolil Sergia Péreza a následne navyšoval svoj náskok takou rýchlosťou, že jeden sa musel zamyslieť, či Pérez náhodou nemá pod zadkom Haas nalakovaný vo farbách Red Bullu.

V poslednom stinte si dokonca dovolil robiť žarty zo svojho tímu. Vraj ho náramne baví, keď na boxovom múriku trochu znervóznejú. Takto si Holanďan strieľa nielen z vlastného tímu, ale v prvom rade z konkurencie, ktorá sa mu ani za svet nedokáže vyrovnať.

“Má plno dôvodov na to, aby bol drzý,” vyhlásil Toto Wolff, šéf Mercedesu, ktorý sa len pred dvoma rokmi bil s Verstappenom o každučký bodík. Teraz je však proti Red Bullu a Holanďanovi bezmocný. “Všetkých ostatných na trati školí. Nedá sa na to nič viac povedať. Skrátka sa na to musíte pozerať, aj keď je to otravné.”

Skutočným rozdielovým faktorom je však samotný Verstappen. Sergio Pérez sa naňho vôbec nechytá. Keby tak v Red Bulle sedeli dvaja Pérezovia, šampionát by bol oveľa zaujímavejší.

“Všetci bojujeme proti sebe a myslím si, že dokonca aj Péreza môžete pridať do tejto množiny,” ukazuje na veľkú bitku medzi Mercedesom, Ferrari, McLarenom a Aston Martinom, do ktorej sa veľmi často zapojí aj Mexičan. “Zdá sa, že všetci sme sa vydali podobným vývojovým smerom, ale jedno auto bolo rýchlejšie ako ostatné. Keď na začiatku pretekov zatlačil, tak bol rýchlejší o jeden a pol sekundy na kolo. Musíme to vyriešiť.”

“Maxa skrátka nemožno brať do úvahy. Bez neho by to bola fantastická sezóna a súboje by boli tesné. Ale viete, v tomto športe stopky nikdy neklamú. Je tu jeden chlapík v jednom aute, ktorý prevyšuje všetkých. My ho skrátka musíme dostihnúť, nemáme na výber,” uznáva 51-ročný Rakúšan.

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton použil pri opise Verstappenovej nadvlády ešte iné slová. “On si skrátka zapáli a dá si palacinku,” vyhlásil odkazujúc na filmovú sériu Austina Powersa a vtipe o Holanďanoch a marihuane.

Max Verstappen v nedeľu pripomenul, že ani jeho dominancia nebude trvať večne. Z tohto dôvodu si treba súčasné chvíle užiť. Kto ho však porazí? V Mercedese veria, že sa to podarí práve im.

Strieborné šípy sa však neposúvajú vpred tak rýchlo, ako by si želali, aj keď medziročne sa určite zlepšili. “Ak sa porovnáme so zvyškom sveta, tak Spa boli strašné preteky,” spomína na VC Belgicka 2022 Toto Wolff a porovnáva to s oveľa lepšou edíciou 2023. “Pred poslednou zastávkou v boxoch sme my, Pérez a Leclerc boli v šiestich sekundách. V porovnaní s minuloročnou katastrofou sme sa výrazne posunuli.”

“Máme pocit, že sme spravili krok vpred, ale aj chlapík na čele sa posunul. To je fakt,” uznal spolumajiteľ Mercedesu.

Súvisiace články

Diskusia