logo F1online.skF1online.sk

Pérez sa zmieril so svojím osudom, keď sa okolo neho prehnal Verstappen

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2023

Pre jazdcov z konkurenčných tímov je priam nemožné udržať za sebou Maxa Verstappena viac ako pár kôl, poraziť ho už vonkoncom nie. To isté však v Belgicku platilo aj pre Sergia Péreza, ktorý uznal, že Verstappen mal jasne navrch. Keď ho odsunul za seba, akékoľvek víťazné ambície hodil do koša.

Sergio Pérez si v porovnaní s predchádzajúcou Veľkou cenou Maďarska polepšil o jednu priečku a skončil druhý, ale len málokto z fanúšikov mal chuť ho chváliť. Mexičan totiž v kvalifikácii konečne podal uspokojivý výkon. Jeho imidžu to však nepomohlo, pretože sme v jeho podaní nevideli množstvo predbiehacích manévrov proti súperom v monopostoch z druhej ligy. Tie v minulosti aspoň naoko zlepšovali dojem z jeho pretekového výkonu.

V priamom súboji s Maxom Verstappenom sa vzdal takmer bez boja. Dvojnásobný šampión si ho doslova vychutnal na rovinke Kemmel už v sedemnástom kole, aj keď štartoval zo šiestej priečky a obaja mali v druhom stinte rovnaké pneumatiky.

“Max mal v druhom stinte takú rýchlosť, že keď ma predbehol, tak som už len auto doviezol do cieľa,” priznal Sergio Pérez po pretekoch. “Najmä v druhom stinte si vypracoval veľký náskok. Ja som v jedenástej zákrute vyšiel z trate a rozostup sa zväčšil. Odvtedy mi šlo len o to, aby sme auto doviezli do cieľa.”

Podľa dvojky červených býkov za to čiastočne mohol aj šprintový víkend. Prípravy na veľkú cenu ešte skrátil dážď. “Pri nastavovaní auta sme boli príliš agresívni, keďže sme nemali žiaden tréning. Preto bolo dôležité auto doviezť domov.”

Dá sa však nejako vysvetliť 22-sekundová strata v rovnakom aute? Pérez otvorene priznal, že Verstappen jazdí ako z veľkej knihy. “Nemožno odškriepiť Maxove zásluhy, odjazdil neskutočné preteky a má aj neskutočnú sezónu.”

“Rozostup medzi nami bol väčší z dôvodov, ktoré som už spomenul. Skrátka sme potrebovali mať istotu, že to dovezieme domov, keď už boli výsledky jasné. Ale áno, odvádza skvelú robotu a má veľký talent. Myslím tiež, že jeho strana garáže z toho každý víkend vyťaží maximum. Je to ohromujúce,” pochválil svojho kolegu.

Sergio Pérez však zatiaľ úspešne plní cieľ, ktorý si vytýčil v Maďarsku: Do konca sezóny chce na každých pretekoch skončiť na pódiu a na niektorých veľkých cenách možno aj potrápiť Maxa Verstappena. Uvidíme, kedy k tomu dôjde, pretože chvíľu potrvá, kým sa vyhrabe z priepasti, do ktorej spadol v posledných týždňoch.

“Máme celú letnú prestávku na to, aby sme niektoré veci vyriešili. Máme čas a dúfam, že nájdeme niečo, čo nás dostane do formy z úvodu sezóny,” dúfa v lepšie zajtrajšky Pérez.

Súvisiace články

Diskusia