logo F1online.sk

Boli to frustrujúce a náročné týždne, povzdychol si po treťom mieste Gasly

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2023

Príjemná rozlúčka starého vedenia Alpinu. Otmar Szafnauer a Alan Permane si v Spa odkrútia posledný víkend na boxovom múre tímu a z okruhu poletia zrejme priamo domov. Pierre Gasly však v belgickom šprinte priniesol tímu vítanú vzpruhu tretím miestom. Francúzsky pretekár po sobote žiaril spokojnosťou, na ktorú v Alpine nemali v ostatnom období veľa dôvodov.

Gasly spolu s tímom dokonalo využil zmätok v úvodnej fáze, keď sa do boxov hromadne vydali všetky tímy. Pierre sa v druhom kole ocitol na treťom mieste a udržal ho až do konca.

Tím po ťažkom začiatku sezóny a sérii neúspešných výsledkov zmieta ďalšia vlna obrovských zmien vo vedení. Alpine opúšťajú Otmar Szafnauer, Pat Fry a po 34 rokoch služby aj Alan Permane. Pred odchodom domov sa môžu potešiť aspoň drobnou oslavou tretieho miesta v belgickom šprinte.

„Som strašne šťastný za celý tím. Na posledných podujatiach sme mali dosť smoly, ale tentoraz sa nám podarilo poskladať veľmi dobrú kvalifikáciu a odštartovať do šprintu zo šiesteho miesta. Zariskovali sme s prezutím na intermediálky a potom sme už len bojovali do konca v snahe ubrániť tretie miesto,“ povedal po skončení šprintu Pierre Gasly.

„Boli to vypäté preteky, ale takéto podmienky obľubujem. Aj keď to nie je pocit ako na skutočnom pódiu, rozhodne beriem tento dôležitý výsledok pre celý tím,“ dodal Pierre.

Alpine bude letnú prestávku veľmi potrebovať. Zamestnanci tímu musia pred zvyškom sezóny nabrať sily a pokúsiť sa zvrátiť veľmi negatívny vývoj. Pre stajňu z Enstone bude jeseň v prvom rade o ideálnej príprave na novú sezónu. Rok 2024 je ďalší pokus pre tento továrenský tím pokúsiť sa priblížiť k najlepším.

„Už od začiatku sezóny to nie je jednoduché. Nie sme takí konkurencieschopní, ako by sme si priali. Maďarsko bolo dokonalou metaforou celého roka, keď sme sa zaplietli do nehody a prišli o obe autá. Máme za sebou frustrujúce a náročné týždne, ale práve v tomto období sa nám podarilo podať veľmi dobrý výkon a vybojovať krásne tretie miesto, zvlášť Spa, ktoré je pre mňa veľmi významným miestom,“ povedal Gasly.

Alpine v dopoludňajšej kvalifikácii využil veľké zaváhanie Aston Martinu a prenikol do najlepšej desiatky. Potvrdil to aj Esteban Ocon deviaty miestom, ktoré sa však v šprinte neboduje. „Som za Pierra rád a takisto za výsledok pre celý tím. Je skvelé, že po takom náročnom období, keď sa nám nedarilo bodovať, sa to konečne podarilo.“

„Bohužiaľ, dnes mohol v správnom čase zastaviť len jeden. Pierre sa kvalifikoval vyššie, takže to bolo pochopiteľné rozhodnutie. V nedeľu by sme mali mať dobré tempo a dúfam, že s našou dobrou maximálkou môžeme vybojovať ďalšie body,“ povedal Ocon.