logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Za mňa to bol pretekový incident, ale svet sa nezrúti

Lewis Hamilton
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2023

Belgický víkend je plný zvratov a dramatických okamihov. Počasie veľmi komplikuje dianie na trati i mimo nej. Do piatka aj soboty sme vstúpili s obavami, či sa vôbec bude jazdiť. Našťastie, nebesia sú nám naklonené, prinášajú množstvo akcie na trati a zatiaľ sa vyhýbame aj veľkým nehodám. Podobne tomu bolo aj v sobotnom belgickom šprinte, v ktorom bol veľmi ofenzívne naladený Lewis Hamilton. Bohužiaľ pre neho, podľa názoru komisárov bol naladený až príliš.

Zrejme najdramatickejší okamih šprintu prišiel v šiestom kole, keď v štrnástej zákrute zaváhal Sergio Pérez a Lewis Hamilton sa nenechal dvakrát núkať. Na mokrej trati však jeho monopost trochu skĺzol a došlo ku kontaktu predného kolesa Mercedesu s bočnicou Red Bullu.

Checo svoju pozíciu uhájil, ale nie nadlho. Poškodenie jeho monopostu bolo príliš veľké a postupne sa začal prepadať, aby nakoniec odstúpil z pretekov. Na prvý pohľad to vyzeralo ako pretekový incident, ale komisári po preskúmaní opakovaných záberov usúdili, že Hamilton zapríčinil nehodu so súperom a naparili mu päťsekundovú penalizáciu.

„Checo bol pomalý a veľmi široký v štrnástej zákrute. Mne sa podaril vynikajúci výjazd zo zákruty, dostal som sa viac ako polovicou auta na jeho úroveň, ale nakoniec došlo ku kontaktu,“ opísal incident zo šiesteho kola Hamilton.

„Podľa mňa to bol skôr pretekový incident a určite to nebolo úmyselné, ale komisári mali iný názor. Panovali veľmi zložité podmienky, takže sme sa všetci snažili vydať zo seba to najlepšie. Mne je to vcelku jedno, štvrté alebo siedme miesto nie je veľký rozdiel, keďže v šprinte sa neudeľuje veľa bodov, takže svet sa nezrúti,“ dodal Lewis, ktorý týmto incidentom prišiel o tri body.

O veľké body sa bude hrať v nedeľu. Mercedes v šprinte ukázal solídne pretekové tempo, ale až 44 kôl na suchej trati bude ukazovateľom skutočnej formy jednotlivých monopostov. „Máme pred sebou Ferrari a Péreza, takže dúfam, že s nimi môžem zabojovať, aj keď nakoniec sa zozadu prirúti Max a zamáva nám na rozlúčku. Pokúsim sa však udržať za sebou aspoň McLareny,“ sľúbil Hamilton.

Jeho tímový kolega George Russell postupne stráca pôdu pod nohami a v súboji so sedemnásobným majstrom sveta ťahá za kratší koniec povrazu. Chlapci si zavadzali aj v sobotu dopoludnia v kvalifikácii na šprint. Nebyť ich nedorozumenia v samom závere SQ3, mohol šprint vyzerať celkom inak.

Russellovi sa popoludní podarilo posunúť na ôsme miesto a zhrabnúť aspoň jeden bod, keď sa po zastávke v boxoch prepadol až na dvanástu priečku.

„Vzhľadom na to, že šprint v skutočnosti trval iba nejakých šesť kôl, počas ktorých sme zvládli predbehnúť štyroch súperov, tak sme podľa mňa boli na trati druhí najrýchlejší po Maxovi. Som relatívne spokojný. Zvolil som si neskoršiu zastávku na konci prvého kola, čo bolo očividne zlé rozhodnutie a stratil som tam dve alebo tri pozície,“ povedal po skončení šprintu George Russell.

„Je to pre nás náročný víkend, ale po týchto pretekoch mám pocit, že som získal späť čaro, ktoré mi v poslednom období chýbalo. Teším sa nedeľné preteky.“

„Necítil som sa v aute ani trochu komfortne. Nie som si istý, čo sa deje. Keď sa snažím zatlačiť v kvalifikácii, mám pocit, ako keby som mal vyletieť z trate v každej zákrute, pritom práve kvalifikácie patrili k mojim prednostiam, ale na posledných dvoch alebo troch veľkých cenách to bola moja najväčšia slabina. Máme však niekoľko nápadov a okrem toho, naše auto je lepšie v pretekovom tempe,“ povedal Russell.

Súvisiace články

Diskusia