logo F1online.skF1online.sk

Sainz si svoj prepad nevedel vysvetliť, chce preskúmať zastávku v boxoch

Carlos Sainz pred Sergiom Pérezom
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2023

Carlosovi Sainzovi ušlo aj šprintové pódium, hoci stavil na optimálnu stratégiu. Čo ho oň pripravilo? Španiel si myslí, že Ferrari bolo pri zastávke v boxoch príliš ustráchané, a preto prišlo o cenné pozície v prospech súperov.

Tímy si už pred štartom pretekov uvedomovali, že okamžite po prvom kole sa v boxoch strhne obrovská mela. Boxové múriky boli napokon veľmi disciplinované a do pitlane poslali naraz len jedného svojho jazdca. O kolo neskôr navštívila mechanikov aj druhá polovica roštu, no v tej chvíli bolo dávno jasné, že jej stratégia nebola optimálna.

Carlos Sainz však i napriek výhodnejšej taktike stratil. Predbehli ho Pierre Gasly, Sergio Pérez aj Lewis Hamilton. Španielovi tu niečo nehrá, keďže do boxov šiel z tretej priečky. “Bol som hneď za Piastrim a potom som sa ocitol na siedmom mieste (šiestom, pozn. red.). Niečo sa muselo stať, že to nezafungovalo.”

Nikoho neprekvapí, že ho to mrzí. “Niečo sme nespravili dobre, ak nás predbehli Pérez, Hamilton aj Gasly. Musím sa na to pozrieť, pretože nás to dnes pripravilo o pódium. Nemali sme totiž zlú rýchlosť.”

Carlos Sainz mal tentoraz smolu. Keďže Ferrari má svoje garáže takmer na začiatku boxovej uličky, tím si dával pozor na to, aby Španiela nevypustil do cesty inému jazdcovi. Ak by to spravil, hrozba trestu za nebezpečné vypustenie z boxov by bola reálna. Takto sa pred neho dostala spomínaná trojica.

“Nevedeli sme sa rozbehnúť, čo je nevýhoda. Mali sme smolu,” uviedol Sainz, no nechce, aby to bolo vnímané ako výhovorka. “Musíme sa na to pozrieť. Nemôžeme to s opatrnosťou preháňať, lebo sa sami znevýhodníme. Nie je možné, aby auto predo mnou bolo zrazu prvé a ja siedmy.”

Vo výsledkovej listine Sainzovi patrí štvrté miesto. Aj naň sa vyštveral len vďaka penalizácii pre Lewisa Hamiltona, ktorý bol podľa komisárov vinníkom kolízie so Sergiom Pérezom. V konečnom zúčtovaní Ferrari stratilo na pódium necelé dve sekundy.

Súvisiace články

Diskusia