logo F1online.sk

Pérez doplatil na kolíziu s Hamiltonom: Zničil mi preteky

Sergio Pérez
© Screenshot/FOM
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2023

Bitka Lewisa Hamiltona a Sergia Péreza mohla patriť k ozdobám belgického šprintu, no namiesto toho sa stala predmetom polemík, kto a aký podiel viny nesie na kolízii. Pilot Red Bullu má jasno v tom, kto pochybil.

K incidentu došlo uprostred sobotňajšieho šprintu. Sergio Pérez získal cenné pozície vďaka dobrej zastávke v boxoch na začiatku pretekov, no musel sa brániť pred Lewisom Hamiltonom. Rýchlejší Mercedes to skúsil v šestnástej zákrute. Keďže sa nedokázal udržať na vnútrajšku, auto vynieslo až k Pérezovi a nasledoval kontakt.

“Lewis do mňa skrátka vrazil a ja som prišiel o celú pravú časť. Celkom som stratil prítlak,” zalomil rukami Sergio Pérez, pre ktorého je toto odstúpenie ďalšou prekážkou na ceste za svojou starou formou. “Preto som dnes nezískal žiadne body.”

V bočnici monopostu RB19 sme mohli vidieť obrovskú dieru. “Poškodil mi podlahu aj bočnice, takže už bolo po paráde. Spolu s tým sme stratili príliš veľa priľnavosti.” Mexičan mal problémy vôbec udržať auto na trati.

Dvojica šla dlho bok po boku, ale nedotáčavý Mercedes sa začal približovať k Pérezovi. “Myslím, že prichádzal o priľnavosť a už nedokázal zastaviť svoje auto, vrazil do mňa a zničil mi podlahu. Bolo to nešťastné.”

Druhý muž šampionátu následne stratil pozície aj voči obom Ferrari, no na tom už nezáležalo rovnako, ako nezáležalo na získaných pozíciách z úvodu pretekov. “Vyzeralo to skvele. Tím dal dokopy skvelú stratégiu a pred výjazdom safety caru sme sa dostali pred Gaslyho. Vyzeralo to dobre, žiaľ, všetko to prišlo príliš neskoro.”

Na margo Hamiltona ešte doplnil: “Myslím si, že sa tak trochu ponáhľal. Všetci sa ponáhľali, aby sa z toho dostali. Preteky boli veľmi krátke a bolo treba riskovať. Zničil mi však preteky, čo ma neteší.”

Aj Christian Hornera mrzelo, že Sergio Pérez musel odstúpiť. Zostávať na trati však nemalo význam. “Žiaľ, došlo ku kontaktu. V jeho bočnici je diera a prišiel o veľké množstvo prítlaku. Mohli ste vidieť, že začal strácať výkon. Nemali sme inú možnosť, len auto odstaviť. Bolo to veľmi nešťastné.”