logo F1online.sk

Vydarená sobota mohla kompletne zmeniť tieto preteky, myslí si Russell

George Russell
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2023

Mercedes dokázal prešprintovať Aston Martin a odraziť útoky Ferrari. Dnes tento tím čelí výzve zo strany McLarenu, ale jeho hlavnou úlohou je dotiahnuť Red Bull. V Maďarsku mohla stajňa z Brackley pokojne zhrabnúť viac bodov než McLaren, minimálne podľa názoru Tota Wolffa, ale nádej na lepší výsledok pre tím zmarila pokazená sobota.

Lewis Hamilton by zrejme za žiadnych okolností nedokázal zdolať Maxa Verstappena. Holanďan v nedeľu priam lietal, ale s dokonalým víkendom z toho mohlo byť aj dvojité pódium.

Všetko sa začalo rúcať v sobotu vypadnutím Georgea Russella už v Q1. Nasledoval nevydarený štart v nedeľu a Mercedes po zvyšok pretekov chytal zajaca za chvost. V závere Hamilton mohutne doťahoval Péreza s Norrisom, Russell zas Piastriho, ale vo výsledku je z toho „len“ štvrté a šieste miesto. Mercedes určite mal v Maďarsku na viac.

„Šieste miesto je viac, než sme očakávali. Stratégovia mi pred pretekmi veštili jedenáste miesto. Keby sme urobili všetko perfektne, mohli sme podľa ich výpočtov skončiť prinajlepšom na siedmom mieste,“ povedal po pretekoch George Russell pre televíziu Sky. „Nakoniec som skončil šiesty pred oboma Ferrari, ktoré štartovali ďaleko vpredu, takže som spokojný.“

Na otázku, či vedel o penalizácii Leclerca, keď sa rozhodol útočiť, odpovedal: „Také bolo skrátka naše tempo. Toto je jeden z mojich najobľúbenejších okruhov a ako tímu sa nám tu darilo. Dnešok bol pre mňa príjemným prekvapením.“

„Myslím si však, že je to zároveň sklamanie. Mohli sme štartovať vpredu pri Lewisovi a keby sme dostali obe autá do prvých dvoch radov, kompletne by to zmenilo dynamiku pretekov. Prepásli sme drobnú príležitosť, ale v každom prípade sme zvýšili svoj náskok na druhom mieste Pohára konštruktérov, čo berieme všetkými desiatimi,“ povedal Russell.

Jeho šéf Toto Wolff pre Sky povedal, že Mercedes bol v Maďarsku druhý najrýchlejší, len to nedokázal využiť. George na túto zradnú otázku odpovedal o niečo menej odvážne. „Zdá sa, že sme o malý krôčik za McLarenom, zvlášť keď sa pozrieme na Landa. Ohromil nás však Oscar, ktorý ako nováčik neurobil žiadnu chybu, čo je naozaj ohromujúce. Neskôr sa dostane na Landovu úroveň. Keď sa to stane, budú skutočnou hrozbou. Máme však dostatočný náskok, aby sme ich udržali za nami. Možno sme teda na druhom mieste, ale bok po boku s McLarenom,“ povedal Russell.