logo F1online.sk

Pre Norrisa boli preteky stresujúce: Vedel som, aké má Pérez rýchle auto

Lando Norris
© Filip Škripko
Milan Kubala
Milan Kubala23. 7. 2023

Poznáte ten pocit, keď vás vo sne niečo naháňa a vy tomu nedokážete utiecť? Aj keď sa s vypätím všetkých síl snažíte bežať, ale stále padáte a padáte? Lando Norris mal podobné pocity v nedeľu na Hungaroringu. Príšera zo sna však bola skutočná a mala tvar monopostu F1 odetého do farieb Red Bullu Racing. Za jej volantom sedel Sergio Pérez.

Lando Norris v nedeľu štartoval z tretieho miesta, teda z čistejšej strany roštu. Nedokázal to však využiť, keďže v prvej zákrute musel brať ohľad na Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom. Situáciu skvele využil Oscar Piastri a vzal si druhú priečku, pričom Norris pokračoval na treťom mieste.

Následne sa pred svojho kolegu vrátil, no nie na trati, ale cez boxy. Mercedes sa totiž rozhodol pokryť Hamiltonov pokus o undercut, ktorým hrozil najmä tretiemu Norrisovi. Mladík z Bristolu sa ubránil pred Mercedesom a zajazdil také rýchle výjazdové kolo, že sa mu podaril undercut na Oscara Piastriho. Od tohto momentu pevne držal svoju (miestami virtuálnu) druhú priečku, až kým sa zozadu neprihnal Sergio Pérez.

Lando Norris otvorene priznal, že mu pri pohľade na časy Red Bullu prechádzal mráz po chrbte. “Bál som sa. V jednej chvíli mi povedali, že Checo zajazdil kolo 1:22,3 a moje bolo 1:23,2. Hovorím si, okej, máme vymaľované. Potom som sa dostal do premávky, čo mi skomplikovalo život.”

Pérez bol v niektorých fázach posledného stintu aj o sekundu rýchlejší, ale keď sa obaja dostali z premávky, rozostup sa ustálil na jednej hodnote. “S degradáciou pneumatík to bolo dosť zradné. Najskôr ste mali pocit, že sa dobre držia, potom to s nimi začalo ísť z kopca, aby sa následne ešte trochu dali dokopy. Počas stintov to bolo také rozkolísané v závislosti od toho, v ktorej fáze stintu ste sa nachádzali. Ku koncu pretekov sa moje pneumatiky trochu prebrali a podarilo sa mi udržať si pred Checom náskok.”

“Bolo to stresujúce, dokonca aj uprostred pretekov som si hovoril, že by som sa chcel trochu uvoľniť. V kútiku mysle som však stále pamätal na to, aké rýchle auto má Pérez,” opisuje napohľad pokojnú časť veľkej ceny, keď nemal okolo seba nikoho.

Red Bull však treba pozorne sledovať, aj keď je ešte v diaľke. “Videli sme, že Max si vypracoval 27-sekundový náskok. Pod veľkú časť z toho sa však podpísala degradácia. Nie je to celkom tak, že by boli rýchlejší na jedno kolo, ale mali nižšiu degradáciu.”

“Preto neustále myslíte na to, že na konci stintu musíte byť na tom dobre pre prípad, že by ma dostihol a musel by som bojovať. Je trochu ťažšie zistiť, koľko zatlačiť, koľko pošetriť. Odviedli sme však dobrú prácu a spravili sme, čo bolo treba. Máme ďalšie pódium, ďalšiu trofej, veľa bodov. Bol to úspešný deň,” zhodnotil Norris.

Možno trochu netradične sme vo vysielačke počuli dosť podráždeného Landa Norrisa, keď ho inžinier informoval o tom, že sa k nemu približuje Sergio Pérez. Ako však počas prenosu poznamenal Martin Brundle, je to veľmi nevďačná úloha. Ak takúto informáciu jazdcovi neposunie, bude mu vyčítať, že ho neinformoval, nuž a ak mu ju poskytne, tak odvrkne, že to nechce počuť.

Lando Norris prezradil, že pri súboji s Pérezom už necítil frustráciu, v zápale boja bol skrátka v strese. “Nepovedal by som, že som bol frustrovaný. Dúfal som, že sa dokážem lepšie držať Maxa. Bol som trochu frustrovaný na štarte, mal som skrátka smolu. Trikrát som sa snažil zatočiť, ale nemohol som, pretože Max a Lewis tvrdo bojovali, asi sa ani jeden nechcel vzdať. Potom nás predbehol Oscar.”

“Bol to úžasný deň, stresujúci. Viem, ako to znie, ale nebudem hovoriť jasné, chlapci, pohodička, všetko je parádne. Niekedy som uvoľnený, ale inokedy je to ťažšie,” vysvetľuje svoju vysielačku aj napätie, ktoré cítil v kokpite. “Mali sme pomalšie auto ako títo chlapci. Snažil som sa viac šetriť pneumatiky, byť rýchlejší, viac na to tlačiť, udržať sa v limitoch trate, nepoškodiť auto na obrubníkoch, neprebrzďovať…”

“To nie je ľahká úloha,” podotkol. “Veľa vecí sa môže pokaziť. Musel som sa koncentrovať. Keď sa zrazu začnú vykecávať — OK, oni mi len posúvajú informácie a sú to cenné informácie, ale neviem sa s tým dobre vysporiadať. Snažím sa na tom pracovať,” ubezpečil na záver rozhovoru.