logo F1online.sk

Zvládnuť takúto šnúru je dnes náročnejšie než v roku 1988, hovorí Verstappen

Max Verstappen
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2023

Red Bull v Maďarsku definitívne prepísal históriu Formuly 1. Tento tím zvíťazil dvanásťkrát za sebou, čo sa v histórii nikomu nepodarilo. Max Verstappen zároveň zvíťazil v siedmich pretekoch za sebou, čo je v dejinách taktiež nevídaný počin. Niet divu, že holandský pretekár spieva piesne chvály na adresu svojho tímu.

Kým fanúšikov pri obrazovkách to asi príliš nebaví, Verstappen a Red Bull sa toho nikdy nenabažia. Majú jedenásť víťazstiev za sebou, čím definitívne prekonali rekord McLarenu z dominantnej sezóny 1988, keď Alain Prost a Ayrton Senna porážali všetkých súperov s náskokom celého kola.

V Maďarsku to bola pre Verstappena ďalšia bezproblémová jazda. Na štarte prešprintoval Lewisa Hamiltona a potom sa nepotreboval obzerať späť. Dokráčal si pre víťazstvo s viac ako 30-sekundovým náskokom na druhého Landa Norrisa.

„Štart bol veľmi dobrý. Celá procedúra prebehla dobre, dokázal som sa dostať do vedenia v prvej zákrute a potom som mohol jazdiť svoje vlastné preteky, manažovať si tempo a pneumatiky,“ povedal po pretekoch spokojný Verstappen. „Je to jeden z tých dní, keď vám všetko vyjde dokonale, užívate si každé kolo a usmievate sa v kokpite, pretože všetko je skrátka dokonalé.“

„Na tento rekord môžeme byť ako tím veľmi hrdí. Dosiahnuť niečo také je dnes pravdepodobne ešte ťažšie než vtedy, pretože rozostupy medzi tímami sú menšie než v 80. rokoch, aj keď vtedy bol počet odstúpení vyšší než dnes. V každom prípade, 11 víťazstiev v rade vtedy a 12 víťazstiev v rade dnes je niečo šialené. Dúfajme, že to bude pokračovať,“ povedal s nádejou Max.

Pri pohľade na náskok Red Bullu v Maďarsku nemáme dôvod sa domnievať, že táto dominancia len tak skončí. Tím nemusí tlačiť na svoje motory, súboje na trati pohodlne vyhráva a do pretekov si môže zvoliť prakticky akúkoľvek stratégiu.

„Pri takýchto úspechoch je to veľká radosť pracovať s celým tímom. Ľudia zrejme zabúdajú, aké ťažké je vyhrať 12 pretekov v rade, dokonca aj s najrýchlejším autom. Môžete ľahko urobiť chybu – alebo prísť slabý víkend –, ale zatiaľ sme niekoľkokrát prekvapili sami seba,“ povedal Max.

„Verím, že si dokážeme udržať toto momentum do konca sezóny a potom aj na nasledujúci rok,“ dodal Verstappen.