logo F1online.sk

Norris rozbil Verstappenovu víťaznú trofej. Vyrábali ju šesť mesiacov a stála 40-tisíc

Zničená trofej Maxa Verstappena
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 7. 2023

Pódiové oslavy občas prinášajú aj kuriózne situácie. Jednu po Veľkej cene Maďarska spôsobil Lando Norris, keď nechtiac rozbil víťaznú trofej Maxa Verstappena. Nešlo však o žiaden lacný kus porcelánu; ak by ju mal Verstappenovi preplatiť, musel by mu vypísať poriadne tučný šek.

Nemáte niekto požičať lepidlo? S takouto požiadavkou sa Red Bull Racing obrátil na pospolitý ľud prostredníctvom sociálnych sietí. Max Verstappen si totiž z pódia neodnášal svoju víťaznú trofej v jednom kuse.

Zničil mu ju Lando Norris, keď sa už takmer tradične rozhodol otvoriť šampanské tým, že ním buchne o zem. Tentoraz však fľašu narazil o Verstappenov stupienok, ktorý očividne nebol taký stabilný, ako sa zdalo. Trofej poskočila, zletela dolu a rozbila sa. Keď si to Norris všimol, kyslo sa zatváril. Mlieko však už bolo rozliate.

“Hmm… Neviem, no, nie som si istý… Max ju položil príliš na kraj! Asi spadla. To nie je môj problém, ale jeho!” bránil sa po pódiovej ceremónii Lando Norris, no bolo jasné, že ani jemu, ani Maxovi Verstappenovi to príliš neprekáža a z celej situácie si robili žarty.

Max Verstappen dokonca udelil Norrisovi “červenú kartu” za to, že mu zničil pamiatku na 44. víťazstvo a ešte ho obvinil z toho, že si za to môže sám. “Nabudúce ju odtiaľ dám preč a budem si ju chrániť!”

Napokon ešte uštipačne poznamenal, že faktúru pošle Zakovi Brownovi, ktorý má vraj na personálnom oddelení dostatočne veľký rozpočet. V tomto prípade šlo zrejme o odkaz na veľký nábor McLarenu, ktorý na tučnú mzdu a pozíciu technického riaditeľa zlákal Roba Marshalla práve z Milton Keynes.

Vedzte, že ak by McLaren dostal faktúru, nebol by to lacný špás. Trofeje na Veľkú cenu Maďarska pripravila spoločnosť Herendi Porcelanmanufaktura Zrt., pričom každá z nich bola vyrobená ručne, čo spoločnosti trvalo približne šesť mesiacov. Aj preto má trofej hodnotu okolo 40-tisíc eur.

Bude sa Max musieť uspokojiť s poškodenou trofejou? Ako prezradil šéf spoločnosti Herendi Attila Simon, v prípade poškodenia trofeje sú pripravení reagovať. Red Bull nedostane svoju repliku okamžite, pretože rovnako ako výroba originálu, aj výroba repliky trvá istý čas, a síce šesť mesiacov. Zato im ju však dopravia priamo do Milton Keynes!

Takto vyzerá samotná výroba:

Getty Images/RB Content Pool