logo F1online.sk

Potvrdilo sa nám, že to dokážeme aj na inom type okruhu, teší sa Piastri

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2023

McLarenu sa na domácich pretekoch v Silverstone pošťastilo získať druhé a štvrté miesto. Do Maďarska prichádzal s menšou dušičkou, keďže oba okruhy sú si veľmi odlišné, no žiaden prepad sa nekonal a Lando Norris s Oscarom Piastrim obsadili druhý rad. Mladého Austrálčana potešilo, že McLaren začína mať o čosi všestrannejší monopost.

Na tímového kolegu síce stratil dve desatiny sekundy, ale Oscar Piastri i napriek tomu obsadil štvrté miesto. Pre nováčika vo Formule 1 je to ďalší chvályhodný výkon, za ktorý sa istotne nebude hanbiť.

Oscara Piastriho veľmi potešilo, že pomerne veľká časová strata sa neodrazila na jeho pozícii. Vďačí za to zlepšujúcemu sa monopostu. “Mali sme trochu pochybnosti, či sa opäť dokážeme dostať dopredu. Toto je úplne iný okruh ako Silverstone, aj podmienky sú úplne iné, keďže je tu oveľa teplejšie. Predtým to bola naša Achillova päta.”

“Je fajn, že sme stále vpredu. V Q3 som nemal pocit, že som odjazdil svoje najlepšie kolo, čo vidieť aj na výsledkovej listine, no je skvelé byť aj po takomto kole na štvrtom mieste,” pokračoval rodák z Melbourne. “Pekne sa nám potvrdilo, že vieme prísť aj na iný okruh, do úplne iných podmienok, a aj tak môžeme byť rýchli.”

Inžinieri sa pustili do prestavby monopostu počas víkendov Rakúsku a vo Veľkej Británii. Ktovie, či vôbec v samotnom Wokingu čakali, že to nakoniec dopadne takto dobre ako v Silverstone a aj dnes na Hungaroringu.

“V rýchlych zákrutách sme boli rýchli aj so starým autom, boli by sme rýchli aj v Silverstone,” pustil sa do svojho hodnotenia vylepšení Oscar Piastri. “Našou slabinou sú pomalé zákruty a ešte stále to tak trochu je. Pokúsime sa na to koncentrovať.”

Nový aerodynamický balík pomáha tímu aj v iných ohľadoch. “Myslím, že v nedeľu nám to prináša ovocie. Auto, ktoré mal Lando počas posledných dvoch víkendov a ja počas posledného, je v nedeľu oveľa rýchlejšie ako starý monopost.”

Aj keď sa McLaren zlepšuje v rýchlych zákrutách, už nemá toľko priestoru na časové zisky ako v tých pomalých. “Preto sa koncentrujeme na toto. Myslím si však, že sme v oveľa lepšej pozícii, čo dokladuje aj výsledková listina.”

Porovnanie s Norrisom

Do kolotoča F1 sa cez víkend vrátil Daniel Ricciardo, ktorého v McLarene nahradil práve Oscar Piastri a počína si veľmi dobre. Dokáže totiž držať krok s Landom Norrisom, čo sa jeho krajanovi podarilo len málokedy.

Piastri si prvú polovicu sezóny pochvaľuje. “S celým rokom som celkom spokojný. Dnes som na Landa stratil o trochu viac, než by som chcel, ale viem, že sa môžem zlepšiť. Povzbudzujúce je, že ešte nikdy som si po víkende nepovedal, že netuším, ako to dokázal, alebo že to nedokážem.” Daniel Ricciardo sa však v niektorých prípadoch priznal, že Norrisove prejazdy mu prišli ako z inej planéty…

“Vždy som vedel, že bez chýb je možné to dosiahnuť. Ide o to byť konzistentnejší, čo sa dostaví spolu so skúsenosťami,” zamyslel sa šampión sérií F2 a F3. “Snažím sa to urýchliť, no oveľa lepšie sa to robí pri súbojoch vpredu ako na chvoste.”

Lando Norris je i napriek svojmu veku už pomerne skúsený borec. V ktorých oblastiach naňho stráca? “Mení sa to s traťou. Na niektorých okruhoch sú to veľmi pomalé zákruty, inde je to brzdenie, tentoraz tak trochu rýchle sekcie. Nikdy to nie je to isté. Zatiaľ sa mi vždy darilo to v ďalších častiach víkendu naprávať. Keď ešte nie ste úplne zžití s autom, tak sa také veci objavia.”

Cieľ je však blízko. “Blížim sa k tomu, ale pár vecí mi nepríde takých inštinktívnych ako v autách z minulosti. Svojím spôsobom je fajn, že nemám zakaždým ten istý problém. Dôležité je pre mňa vedieť, že sa viem rýchlo zlepšovať.”