logo F1online.sk

Russell z vypadnutia neviní nedisciplinovaných súperov, ale riskantné rozhodnutie tímu

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2023

Ďalšie sklamanie pre Mercedes a Georgea Russella. Britský pretekár nezažíva najvydarenejšie obdobie a k zhoršenej forme sa pridávajú aj chyby tímu. Víťaz vlaňajšej Veľkej ceny Brazílie sa v maďarskej kvalifikácii lúčil už v Q1 a kým on poskytoval v mediálnom stredisku rozhovory, jeho tímový kolega úspešne bojoval na trati o pole position.

Objektívne musíme povedať, že tentokrát to nebola jeho chyba, hoci zvaliť vinu na tím by bolo taktiež veľmi jednoduché. V Mercedese vedeli, že im hrozí vypadnutie, ale napriek tomu sa rozhodli vyjsť na trať až na poslednú chvíľu, čo sa neskôr ukázalo ako veľmi zlé rozhodnutie.

Russell sa v nájazde do posledného rýchleho pokusu disciplinovane zaradil do radu, ale jeho kolegovia začali panikáriť. Pilota Mercedesu v poslednej zákrute predbehol najprv Lando Norris (obchádzal ho takmer po tráve), Valtteri Bottas (ten bol v rýchlom kole, ktoré mu nedisciplinovaní súperi zruinovali), potom sa vedľa neho zaradil Lance Stroll, aby ho nakoniec spolu s Russellom „excelentnou“ myšičkou obišiel Pierre Gasly, ktorý je z blokovania v tejto sezóne zjavne taký otrávený, že nebral žiadne ohľady.

Russell tak začínal kolo s nepripravenými pneumatikami, hneď v prvom sektore stratil štyri desatiny a bolo po všetkom. Kým Lewis Hamilton bude na štarte nedeľných pretekov stáť na pole position, jeho tímový kolega sa postaví až do predposledného radu.

„Boli sme rýchli a pocit v aute bol fantastický. V poslednej zákrute ma v nájazde do rýchleho pokusu predbehli štyri autá – jedným z nich bol Gasly –, pneumatiky boli absolútne mimo a už pred prvou zákrutou som strácal tri desatiny. Nie je ani trochu šokujúce, že sme boli pomalí a nepostúpili,“ povedal po skončení kvalifikácie frustrovaný George Russell.

„Som veľmi sklamaný, pretože sme nepotrebovali vôbec riskovať. Auto malo dostatočnú rýchlosť na postup do Q2 a Q3. Takáto chyba je pre nás vzácna, ale keď neurobíte všetko správne, tak si podľa mňa nezaslúžite postup,“ dodal Russell.

Britskému pretekárovi slúži ku cti, že súperov z ničoho nevinil, aj keď by na to asi mal právo. Frustrovalo ho skôr rozhodnutie tímu, ktorý si mohol dovoliť poslať ho na trať o minútu skôr a zabrániť tomuto neporiadku.

„Džentlmenská dohoda neexistuje, keďže v takej situácii musíte v prvom rade myslieť na seba. Dokážem pochopiť, prečo to urobili. Pozrite sa na Valtteriho, ktorého v jeho rýchlom pokuse zablokovalo šesť áut. Ako som však povedal, keď neurobíte veci správne, budete potrestaní, a my sme boli potrestaní,“ povedal Russell.

Ani pri ďalšej otázke, či problém predloží na stretnutí jazdcov, nehodlal kritizovať svojich súperov, keď povedal: „Nedá sa s tým nič robiť, pretože vychádzate na trať, aby ste bojovali sami za seba. Mohli sme sa tomuto zmätku vyhnúť, takže nebudem nikoho obviňovať. Keby som bol na ich mieste, pravdepodobne by som to urobil rovnako,“ odkázal George.