logo F1online.skF1online.sk

Vietor robí nášmu autu problémy, priznáva Leclerc

Charles Leclerc
© Filip Škripko
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2023

Ferrari dokázalo na Veľkej cene Veľkej Británie získať len deviate a desiate miesto, hoci očakávania boli oveľa väčšie. Scuderii nehralo do karát viacero faktorov, no podľa Charlesa Leclerca jeden z nich vytŕča: Vietor je kryptonitom monopostu SF-23.

Okruh na bývalom letisku v Silverstone je veľmi otvorený, a preto je známy tým, že na ňom zvykne fúkať silný vietor. Talianskemu tímu to skomplikovalo celý víkend, keďže ani napriek predstaveným vylepšeniam nedokázal znížiť citlivosť svojho monopostu na vietor.

Z tohto pohľadu by mala VC Maďarska viac vyhovovať autám z Maranella, no Charles Leclerc zdôrazňuje, že treba zabrať. “Ideme správnym smerom, no jednou z našich najväčších slabín je, keď sa zodvihne vietor, ako sme to videli [v nedeľu] na posledných pretekoch v Silverstone.”

“Ale posúvame sa dopredu. Papierovo by mal Hungaroring nášmu autu sedieť viac, ale každý víkend sa niektorému tímu v bitke za Red Bullom podarí prekvapiť, nuž uvidíme,” avizovala ešte vo štvrtok hviezda Ferrari.

“Rozumieme tomu, kde sa budeme trápiť. Žiaľ, Silverstone je jedným z tých podujatí — pred ním sme vedeli, že to nebude zrovna skvelý víkend,” vysvetľoval Charles Leclerc s odkazom na spomínané problémy so silným vetrom. “Vzhľadom na naše očakávania sobota prebehla celkom dobre, ale nedeľa zaostala za našimi očakávaniami. Vieme prečo.”

Niektoré monoposty sú veľmi citlivé na vietor, iné majú o čosi širšie aerodynamické okno. Úlohou Ferrari na zvyšok sezóny bude zistiť, čo robia ostatní lepšie. “Poveternostné podmienky majú na nás veľký vplyv, azda väčší než na ktorékoľvek iné auto na rošte. V takýchto situáciách máme problémy s konzistentnosťou.”

Inžinierom sa postupne darí auto vylepšovať, ale je to beh na dlhú trať. “Na konci roka sme spravili veľký krok vpred, pretože vlani to bolo oveľa horšie. Nepochybujem, že sa zlepšíme, ale potrebujeme čas na výrobu dielov a inžinieri na to, aby našli najlepší spôsob, ako tento problém vyriešiť. Už sme zbadali pozitívne kroky týmto smerom. Treba ísť aj naďalej naplno.”

Súvisiace články

Diskusia