logo F1online.sk

Renault na strane Mercedesu: Pravidlá meniť netreba

Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2023

Nejeden z nás si spomenie na rok 2014 a nepríjemné prekvapenie v podobe hlučnosti nových motorov. Na rachot tých starých sme už zabudli a zvuk nových si akosi zvykli, ale čo ak nás v roku 2026 čaká ešte väčší šok? Red Bull totiž naznačil, že za súčasného stavu budú mať autá problém dostať sa na koniec rovinky, preto požaduje zmenu predpisov. Mercedes a Renault sú však opačného názoru.

V roku 2026 by mal byť podiel spaľovacieho motora na výkone monopostu presne 50 percent (v súčasnosti je to asi 80 percent) a elektrina sa postará o druhú polovicu. Problém však je, že hlavne na dlhých rovinkách, ako napríklad v Monze alebo v Spa, môže autám dochádzať „šťava“.

Red Bull preto navrhol, aby došlo k zmene pravidiel a pomer sa zmenil napríklad na 55:45 alebo 60:40 v prospech spaľovacieho motora. Ochotu diskutovať o podobnom návrhu prejavilo aj Ferrari, kým Mercedes je zásadne proti. Podobne je na tom aj francúzsky Renault.

„Po rozhovore s chlapcami na našom motorovom oddelení chceme ponechať pravidlá nezmenené,“ povedal šéf Alpinu Otmar Szafnauer.

„Úplne tomu nerozumiem, nebol som zapojený do rokovaní o nových pravidlách a dôvodoch, prečo by malo dôjsť k zmene. Predostrel som však tieto otázky a my sme spokojní so súčasnou podobou pravidiel. Neviem si celkom dobre predstaviť, ako by mohlo dôjsť k zmene,“ povedal Szafnauer.

Rumunský rodák nechápe ani vyjadrenia Christiana Hornera o „Frankensteinovi“, ktorým vraj budú nové autá s pohyblivou aerodynamikou a bez dostatočného efektu zákrytu či DRS. Szafnauer to však vníma ako zbytočné strašenie.

„Nie sme tak ďaleko a ešte sme nerozhodli o všetkom. Podoba nových áut ešte nebola definitívne stanovená a ja dúfam, že to nebude Frankenstein. Spomínam si na všetky stretnutia v minulých rokoch o súčasných pravidlách. Každý, vrátane mňa, hovoril, že to bude príšerné, že všetky autá budú vyzerať rovnako a už to nebude Formula 1,“ hovorí Szafnauer.

„Nič také sa nestalo, takže je ťažké predpovedať budúcnosť, zvlášť keď sme ešte nerozhodli o úplnej podobe šasi,“ dodal Otmar.