logo F1online.skF1online.sk

Russell: McLaren môže byť druhým najsilnejším tímom aj po zvyšok sezóny

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 7. 2023

Dlho-predlho sa Mercedes doťahoval na Aston Martin s cieľom stať sa výkonnostne druhým najsilnejším celkom na štartovom poli. Keď sa to nemeckej stajni konečne podarilo, sčista-jasna sa objavil McLaren, od ktorého bol vo Veľkej Británii rýchlejší už len Red Bull Maxa Verstappena. Tím z Wokingu síce vystrelil dopredu priam raketovo, no je otázne, či rovnako tak rýchlo aj nespľasne. Podľa Georgea Russella však k ničomu takému nedôjde a tradičné britské zoskupenie si svoju formu uchová.

McLaren ukázal, že s ním bude treba počítať už na Veľkej cene Rakúska, kde Lando Norris obsadil solídne štvrté miesto. O týždeň neskôr Brit svoje umiestnenie ešte vylepšil, keď sa po prvýkrát v aktuálnej sezóne vyšplhal na pódium. Navyše, nebyť výjazdu bezpečnostného vozidla v pokročilej fáze pretekov, „bedňa“ by zrejme neušla ani Oscarovi Piastrimu.

 Keďže sa okruhy v Rakúsku a Spojenom kráľovstve typologicky líšia, podľa Georgea Russella je to predzvesťou toho, že McLarenu sa bude dariť aj naďalej. Okrem toho, monopost, ktorému to šliape v Silverstone, je obvykle úspešný aj na iných tratiach.

„Nevidím jeden dôvod, prečo by sa im [McLarenu, pozn. red.] takto nemalo dariť aj naďalej,“ uviedol riaditeľ Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA. „Prišli sme sem z Red Bull Ringu, ktorý sa od Silverstonu výrazne líši. Boli malý krok pred nami pri oboch príležitostiach.“

„Neviem, odkiaľ nabrali taký výkon,“ povzdychol si Russell. „Bolo to pomerne prekvapujúce, no platí, že sa nehodláme sústrediť na našich konkurentov – v prvom rade sa musíme upriamiť sami na seba.“

 „Sú však pre nás inšpiráciou, pretože ukázali, že je to možné [sa takto citeľne posunúť dopredu, pozn. red.]. Musíme zapnúť na vyššie obrátky a nájsť čo najviac výkonu a rýchlosti, ako len bude možné,“ zakončil 24-ročný rodák z Norfolku.  

Rovnako ako Russell sa pozastavil nad rýchlosťou McLarenu aj jeho tímový kolega Lewis Hamilton. Obdobne ako mladší z britskej dvojice, aj 38-ročný veterán priznal, že papájový tím má v súčasnosti navrch. Ťažkú hlavu si však z tejto skutočnosti nerobí. Štartové pole je totiž aktuálne nesmierne vyrovnané a misky váh sa môžu časom prikloniť na stranu kohokoľvek.

„Na sto percent boli rýchlejší počas tohto víkendu a rovnako tak aj pred týždňom,“ vyšiel s kožou na trh Hamilton. „Je tomu tak však po prvýkrát po dlhej dobe. Výkon, ktorým momentálne disponujú, si zaslúžili. Ak chceme byť pred nimi, musíme odviesť lepšiu prácu. Tentokrát odviedli lepšiu prácu oni.“

„Tak či onak, povedal by som, že aktuálne obdobie je jedným z najvzrušujúcejších období, aké sme kedy v športe videli. Konečne začíname vidieť, že rozdiely medzi tímami sú vďaka pravidlám čoraz menšie.“

„Mohli sme vidieť, čo dokázal Williams s [Alexom] Albonom. Rovnako tak sme mohli zaznamenať progres u McLarenov a Astonov. Máme množstvo tímov, ktoré sa veľmi rýchlo doťahujú na špicu. V kvalifikácií je to nesmierne vyrovnané, čo presne to, čo potrebujeme. Teším sa preto na to, ako sa vyvinie zvyšok ročníka,“ doplnil sedemnásobný majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia