logo F1online.sk

Leclerc berie vinu na seba, na tvrdých gumách sa však „masívne trápil“

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 9. 2020

Ťažký víkend Scuderie Ferrari vyvrcholil v polovici Veľkej ceny Talianska. Vtedy na štvrtom mieste jazdiaci Charles Leclerc nezvládol svoj monopost pri prejazde Parabolicou a veľmi tvrdo narazil do bariéry. Síce bol v tom čase na štvrtom mieste, no to najmä vďaka súhre predchádzajúcich okolností.

Leclerc sa v úvode pretekov nevedel udržať ani za Kimim Räikkönenom na Alfe Romeo, čo sme už v podaní Ferrari videli minulý týždeň v Belgicku. Stratégovia tímu sa tak rozhodli pre skoršiu zastávku dať Monačanovi aspoň trocha čistého vzduchu. A napokon sa pošťastilo. Krátko nato totiž odstavil svoje auto Kevin Magnussen a na trať vyšiel safety car. Boxová ulička bola nakrátko zatvorená, tímy tak museli so zastávkami čakať. Keď riaditeľstvo pretekov boxy otvorilo, bolo už pole pomerne dosť nahustené.

To Leclerca, ktorý bol prezuť krátko predtým, vystrelilo na šieste miesto. Po reštarte navyše efektne prešprintoval obe Alfy Romeo a dostal sa už na štvrté miesto. Nádej Scuderie však netrvala dlho. Charles totiž v Parabolice stratil kontrolu nad svojim Ferrari a veľmi tvrdo narazil do bariéry. Hoci je neovládateľnosť SF1000 dobre známa a sám Leclerc ju v tréningu do vysielačky podčiarkol (povedal, že jeho auto je ťažko ovládateľné), vzal po pretekoch zodpovednosť na seba. Najdôležitejšie však v tomto prípade je, že Charles je v poriadku.

„Áno, mám síce trochu bolesti, no som okej, ďakujem za opýtanie,“ povedal Leclerc. Čo sa teda v poslednej zákrute udialo?

„Je to jednoduché, skrátka som stratil zadok. Je to moja chyba. Určite to ani predtým neboli ľahké preteky. Bojoval som s vyvážením a jazda bola veľmi náročná. Taký je však život, najmä v týchto dňoch.“

„S výjazdom safety caru som si najprv myslel, že máme smolu, napokon to však bolo naše šťastie. Trápil som sa už na mäkkej zmesi, na tvrdých pneumatikách som sa však trápil masívne. Snažil som sa na to tlačiť, no stratil som kontrolu v Parabolice a havaroval. Bola to len moja chyba, auto sa síce riadilo veľmi ťažko už pred haváriou, no to nie je ospravedlnenie,“ zopakoval Leclerc.

Nehoda vyzerala naozaj desivo. Charles však našťastie z auta vystúpil po svojich, dokonca z neho odklusal. Následná prehliadka v zdravotnom centre dopadla dobre.

„Je to ťažké, no dnes som vďačný hlavne za to, že som z auta vystúpil bez väčších problémov,“ povedal.

Súvisiace články