logo F1online.sk

Boli sme príliš konzervatívni, nebola to správna voľba, priznáva Vasseur

Frédéric Vasseur
© Martin Trenkler
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková10. 7. 2023

Po rakúskom pódiu dúfali namlsaní fanúšikovia Ferrari v podobný úspech aj na okruhu v Silverstone. Stajňa z Maranella však namiesto toho pohorela, keď obsadila len nelichotivé deviate a desiate miesto. Podľa šéfa tímu Frédérica Vasseura preteky do veľkej miery ovplyvnili problémy, ktoré nastali ešte počas piatkového tréningu.

Zisk posledných dvoch bodovaných priečok určite nie je výsledok, s ktorým Ferrari rátalo po pomerne slušnej kvalifikácii, v ktorej Charles Leclerc obsadil druhý rad a Carlos Sainz sa umiestnil hneď za ním. Už od začiatku pretekov však bolo zjavné, že monopostom Ferrari chýba tempo.

Vasseur po podujatí pomenoval jednu z príčin tohto zlyhania. Veľkú úlohu vraj zohrala absencia Leclerca v druhom voľnom tréningu kvôli elektrickému problému. „Prvé ťažkosti nastali už v piatok, keď Charles nemohol robiť pretekové simulácie a vyskúšali sme len mäkké pneumatiky. Trochu nás pri nich vystrašila degradácia.“

„Z toho dôvodu sme sa rozhodli v pretekoch zvoliť stredne tvrdé pneumatiky a hardy, ale aj na tvrdších zmesiach sme sa báli tlačiť na pílu. Boli sme príliš konzervatívni, očakávali sme totiž väčšiu degradáciu pneumatík. Myslím si, že sme na to dostatočne netlačili. Nebola to správna voľba, veľa sme tým stratili. Podľa mňa mohol Charles pred výjazdom safety caru urobiť oveľa viac,“ domnieva sa šéf Ferrari.

Zlom nastal, keď v 33. kole začalo horieť auto Kevina Magnussena. Na trať vyšiel spomínaný safety car a Ferrari to v danom momente opäť nevyšlo. Leclerc totiž prezul na stredne tvrdé penumatiky ešte počas VSC a Sainza tím dokonca ani nepovolal do boxov.

„Mali sme smolu na safety car a stratili sme niekoľko pozícií. Hlavným problémom však bolo tempo, ktoré bolo z našej strany príliš konzervatívne. Bez výjazdu safety caru by sme síce boli viac vpredu, ale celkovo to nie je výsledok, ktorý sme očakávali. Nie je to pre nás dobré,“ uznáva Vasseur.

V každom prípade, Leclerc v závere nedokázal predbehnúť ani Alexa Albona na Williamse, čo pre Ferrari rozhodne nie je dobrá vizitka. Šéf „červených“si myslí, že mali dosiahnuť viac. „Podľa mňa sme mohli s týmto balíkom urobiť oveľa lepšiu prácu. Keby sme to včera dali dokopy, dostali by sme sa do prvého radu. To, čo sme videli dnes, je pravdepodobne dôsledok začiatku sezóny, pretože sme sa báli degradácie.“

„Od druhého do desiateho miesta je to tesné a aj malá chyba nás stojí veľa. Ale zresetujeme sa a budeme pokračovať vo vývoji auta. Čoskoro prinesieme nové diely. Na papieri síce nebol Silverstone pre nás tou najlepšou traťou, ale nič to nemení na tom, že sme dostatočne nevyužili náš balík. Nabudúce musíme odviesť lepšiu prácu. Po Silverstone pôjdeme do Budapešti, potom nás čaká Spa. Zavítame teda na množstvo rôznych okruhov a kľúčové bude, aby sme tomu prispôsobili aj náš balík,“ dodal rodák z Francúzska.

Horúcou témou tohto víkendu bol určite zlepšujúci sa McLaren, čoho dôkazom je famózne druhé miesto Landa Norrisa v pretekoch. Čo si teda Vasseur myslí o tom, že Ferrari podľahlo aj „papájovým“? „Už v Rakúsku urobili pokrok. Norris bol síce pomalší ako my, ale na trati bol jednoznačne tretí najrýchlejší. Silverstone im vyhovuje viac ako nám, uvidíme, čo bude o dva týždne.“