logo F1online.sk

Sainz: Som napoly sklamaný

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2020

Druhé miesto by v McLarene pred pretekmi brali všetkými desiatimi. Avšak v situácii, keď v prvom stinte jazdil Carlos Sainz na komfortnej druhej priečke za Lewisom Hamiltonom, je dnešný výsledok miernym sklamaním. Nielen medzi fanúšikmi, ale určite aj v tíme rezonuje otázka: „Kedy budeme mať takúto šancu opäť?“

Carlos Sainz dosiahol najlepší výsledok kariéry a po druhýkrát vystúpil na pódium. Jeho emócie však zďaleka neboli také ako u Pierra Gaslyho. „Je to neuveriteľné. Som napoly sklamaný z druhého miesta. Neveril by som, že príde šanca vyhrať dnešné preteky. Boli sme k tomu veľmi, veľmi blízko. Úprimne, pri normálnom priebehu by som zrejme skončil druhý za Lewisom, pretože som mal výbornú rýchlosť. Čiže druhé miesto si v podstate zaslúžime,“ povedal Carlos Sainz po pretekoch.

McLaren na jednej strane vyťažil, na druhej strane doplatil na výjazd bezpečnostného vozidla. Prepadol sa za jazdcov, ktorí zastavili tesne pred odstúpením Magnussena, pričom práve Gasly išiel do boxov v kole predtým, než Magnussen odstavil auto na trati a prišla fáza safety caru. Na druhej strane, nebyť safety caru, tak by neprišlo k penalizácii Lewisa Hamiltona.

Ranou pre McLaren boli červené vlajky. Lance Stroll, ktorý dovtedy nebol v boxoch, získal možnosť zdarma vymeniť pneumatiky a Kimi Räikkönen mohol obuť rýchlejšiu, čerstvú mäkkú zmes. Z druhého a tretieho miesta pred výjazdom bezpečnostného vozidla sa stalo šieste a siedme miesto, odkiaľ sa McLareny museli s námahou šplhať nahor. Možno kľúčové bolo, že Sainzovi pár kôl trvalo, aby predbehol Räikkönena, ktorého monopost bol očividne pomalší, no mal obutú mäkkú zmes.

„Keď som videl Pierra na čele, tak som sa v duchu pýtal, ako sa to mohlo stať. Mali sme trochu smolu pri výjazde safety caru. Odviedli sme však dobrú prácu a po červenej vlajke sme sa dokázali vrátiť späť na stratené pozície,“ hovoril španielsky pretekár, ktorého inžinier v závere trochu krotil, aby pri snahe o predbehnutie Gaslyho neurobil chybu a neprišiel o cenné body. „Tom, ja chcem vyhrať,“ odkázal Carlos svojmu inžinierovi Tomovi Stallardovi. V cieli pretekov si len povzdychol. „Jedno kolo, potreboval by som ešte jedno kolo, a mal by som ho…“

McLaren dnes mal vyhrať a pretnúť čakanie na víťazstvo, ktoré trvá od Brazílie 2012. Ťažko povedať, kedy opäť príde takáto unikátna šanca. Druhé a štvrté miesto znie výborne, no v situácii, keď minimálne v prvom stinte boli oranžové monoposty druhé najrýchlejšie na trati po Mercedesoch, je miernym sklamaním.

„Musíme byť však hrdí na to, že som sa dokázal prebojovať zo šiesteho miesta na druhé a ešte som stíhal Pierra, na ktorého mi v cieli chýbali tri či štyri desatiny. Môžeme byť hrdí na výkon nášho auta. Nebyť červenej vlajky, zrejme by som dnes skončil za Lewisom. Treba to brať tak ako to je,“ uzavrel Carlos Sainz.

Porcia 30 bodov pomohla McLarenu v Pohári konštruktérov, kde na treťom mieste mierne odskočil Racing Pointu a výraznejšie sa vzdialil Renaultu a Ferrari.