logo F1online.sk

Hamilton bol zmätený z trestu, bol aj za komisármi

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2020

Za porušenie pravidiel sa trestá. Lewis Hamilton a Antonio Giovinazzi ich porušili uprostred Veľkej ceny Talianska, čo napokon stálo úradujúceho majstra sveta víťazstvo. Obaja totižto zamierili do boxov v momente, keď bola boxová ulička zatvorená. Hamilton tomuto trestu najskôr vôbec nerozumel.

V prípade výjazdu bezpečnostného vozidla tímy štandardne okamžite zamieria do boxov, keďže vymeniť pneumatiky v neutrálnej fáze je z pohľadu času výhodnejšie. Dnes ale vyšiel Bernd Mayländer na trať kvôli odstúpeniu Kevina Magnussena, ktorý svoje auto odstavil pred vjazdom do boxovej uličky. Aby mohli maršáli auto odtlačiť, riaditeľstvo pretekov rozhodlo, že vjazd do boxov a výmenu pneumatík neumožní.

“Len sa to snažím pochopiť. Na vjazde do boxovej uličky nebolo žiadne svetlo,” zaujímal sa vo vysielačke Lewis Hamilton. Inžinier mu ale veci objasnil. Nemal sledovať svetlá na vjazde do boxov, ale v poslednej zákrute. “Lewis, nejde o svetlá na vjazde do pitlane. Ide o svetla na ľavej strane na normálnych paneloch.”

Britovi sa to stále celé nezdalo. “Si si istý, že som ich už neprešiel? Pretože ja som, prirodzene, sledoval, čo sa deje na pravej strane, keďže ten incident sa odohral napravo.” A hoci sa Hamilton počas červenej vlajky vybral za komisármi, nič sa nezmenilo.

Športové pravidlá hovoria jasnou rečou a zaznamenané časy takisto. Komisári zatvorili boxovú uličku o 15:41:47 h a Hamilton do nej vošiel o dvanásť sekúnd neskôr o 15:41:59 h.

“Správa ‘boxová ulička uzatvorená’ bola zobrazená na časomiere 3 a svetlá svietili na paneloch 16 a 17 zároveň,” odôvodnili svoje rozhodnutie komisári.

Lewis Hamilton po pretekoch priznal, že si tie panely nevšimol. “S tou zastávkou sme to nespravili veľmi dobre. Ak mám byť úprimný, tie panely som nevidel, takže za to beriem plnú zodpovednosť. Je to niečo, z čoho sa poučíme.”

Súvisiace články