logo F1online.sk

Frustrovaný Gasly ťažko hľadal slová, kým Stroll mal po svojom manévri náladu na vtipy

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 7. 2023

Ak by sme mali vybrať najväčšieho smoliara sezóny 2023, tak Pierre Gasly by sa určite dostal do najužšieho kruhu favoritov. V Monaku prezul pneumatiky dve kolá pred spustením lejaku, v Kanade vypadol už v Q1 po zablokovaní od Carlosa Sainza a v Silverstone mal smolu nielen s načasovaním safety caru, ale tiež sa ocitol v súboji s jazdcom, ktorý neberie príliš ohľady.

Gasly sa po celý prvý stint držal tesne za Alonsom. Desiatky kôl mu zízal do výfuku, aby nakoniec zašiel do boxov tesne pred výjazdom bezpečnostného vozidla, takže kým Alonso bol pri reštarte na štvrtom mieste, Gasly až na jedenástom.

To však nebolo to najhoršie. Pierre sa v záverečnom šprinte ocitol v súboji s Lancom Strollom. Kanaďan ho najprv predbehol, hoci bol všetkými štyrmi kolesami mimo trať (komisári ho nepotrestali pravdepodobne pre to, že v čase opustenia trate už bol o pár centimetrov pred Gaslym), ale ten mu to dokázal vrátiť. Zakrátko sa Stroll vrhol do útoku opäť, aj keď bol všetkými štyrmi kolesami mimo trať, poslal to na Gaslyho, vrazil doňho a vyradil ho z pretekov.

Stroll bol mimo trať a bezhlavým manévrom vyradil súpera v boji o body, čo komisári ocenili päťsekundovým trestom. Fakticky nám tým asi chcú povedať, že štyrikrát prekročiť bielu čiaru o milimeter je rovnako závažný priestupok ako zruinovať celý víkend súperovi a možno ho aj pripraviť o bodované umiestnenie.

„Som strašne sklamaný, pretože som väčšinu pretekov jazdil za Fernandom, ktorý skončil siedmy. Zdá sa, že dnes išlo všetko proti nám, prezuli sme kolo pred výjazdom safety caru a spadli na nebodované priečky,“ začal Gasly sumarizovať svoju nedeľu pre televíziu Sky.

„Stroll nás predbehol mimo trať, dokázal som sa však dostať späť pred neho, ale naše preteky nakoniec skončili takýmto spôsobom. Je to strašne frustrujúce. Nemáme žiadne body.“

„Minulý týždeň sa na nás sťažovali a dostali sme desaťsekundový trest za jazdu mimo trate. Popravde, radšej to nechcem komentovať, pretože tomu nerozumiem a bude lepšie, keď si to nechám pre seba,“ dodal Pierre.

O čosi viac sa rozhovoril pred mikrofónom F1 TV, ale najlepšou odpoveďou bola beztak jeho sklamaná tvár. Keby skutočne povedal, čo si myslí, určite by sa dostal do problémov.

„Stroll nás predbehol mimo trať, ale zjavne to bolo v poriadku. Zvládol som ho predbehnúť a Carlosa takisto, ale nakoniec sme boli vyradení z pretekov, takže som veľmi sklamaný. Nebojovali sme síce o veľké body, ale aj jeden bod by bol pre nás aspoň malou odmenou. Všetka naša tvrdá práca bola zruinovaná,“ povedal Gasly.

„Tých päť sekúnd, čo dostal, mi už preteky nevráti, takže ďakujem veľmi pekne,“ povedal Pierre na margo trestu.

Veľavravná bola jeho odpoveď na otázku, či sa s ním pôjde porozprávať. Po niekoľkosekundovom premýšľaní nakoniec povedal: „Čo vám mám povedať? Päť sekúnd? Ja som dostal pred týždňom desať sekúnd päť hodín po skončení pretekov, on ma vyradí a dostane päť sekúnd. Taký je súčasný motoršport,“ povedal Gasly ironicky.

Kým Pierre ťažko hľadal slová a po sérii smolných výsledkov si zúfal, v Strollovi sa pravdepodobne ozvala vtipná kaša z obeda. Na otázku, či sa s Gaslym o incidente porozpráva, odpovedal: „Nuž, stretnem sa s ním na parkovisku,“ zavtipkoval si Stroll.

Lanca zrejme neprechádza zábava, aj keď prehráva s tímovým kolegom na body 137:44. Jeho komunikácia je skrátka jedno veľké sklamanie, novinárom zakaždým odpovedá holými vetami a nepovie v podstate nič. Kým devätnásť jazdcov na rošte sa chce s novinármi (a s verejnosťou) podeliť o svoje myšlienky a odpovedá korektne, Stroll dokáže na tri otázky odpovedať prakticky za dvadsať sekúnd.

„V jednom aj druhom prípade ma vytlačil z trate. Nie som si istý, za čo som to vlastne dostal trest, keď som nemal žiadny priestor,“ prehlásil Stroll, ktorého slová sa pri pohľade na incident zdajú byť ako z inej planéty alebo nejakého paralelného vesmíru. Ako ukázal vo svojej analýze na televízii Sky Karun Čandhok, Kanaďan mal miesta habadej.

„Dostal som upozornenie za porušenie traťových limitov, aj keď som bol vytlačený z trate. V druhom prípade som ho predbehol, ale on mi zas nenechal žiadny priestor. Vrátil som sa na trať a došlo ku kontaktu. Keby som dostal viac miesta, nemusel by som sa vrátiť na trať a nedotkli by sme sa,“ povedal Stroll.

Keď však nechápe, prečo dostal trest, radi budeme citovať z rozhodnutia komisárov: „Gasly bol na vrchole 16. zákruty vpredu a bol oprávnený zvoliť si jazdeckú stopu na výjazde pred 17. zákrutou. Stroll sa pokúšal držať svojej stopy, a preto musel opustiť trať v nájazde do 17. zákruty, kde je položený veľký klobásový obrubník. Stroll sa vrátil na trať pod uhlom, ktorý spôsobil jeho kolíziu s Gaslym.“