logo F1online.skF1online.sk

Pérezovi sú špekulácie o jeho mieste “ukradnuté”

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2023

Po víkende v Silverstone sa kolotoč špekulácií o budúcnosti Sergia Péreza istotne naplno rozbehne. Opäť totiž nenaplnil očakávania fanúšikov a určite ani tie tímové, keď v suverénne najlepšom monoposte na štartovom rošte dokázal vybojovať len body za šiestu priečku. Mexičan si je však sebou istý a na margo špekulácií hovorí, že sú mu “ukradnuté”. Tím stojí za ním.

Nemôžeme povedať, že Sergio Pérez by v nedeľu podal katastrofálny výkon. Keď vezmeme do úvahy aj objektívne okolnosti, tak určite nie. Súťažný víkend Formuly 1 však treba vnímať ako celok a jeho neodmysliteľnou súčasťou je aj kvalifikácia, v ktorej sa Mexičan opäť popálil.

V pretekoch tak zas len minimalizoval napáchané škody, čo sa celkom nepodarilo. Mnohé jeho problémy však pramenili z toho, že štartoval tak nízko. Najskôr sa dostal do potýčky s Estebanom Oconom, následne si zničil pneumatiky a nakoniec mu zlomil krk výjazd bezpečnostného vozidla.

“Dnes nič nefungovalo. Skvele som vyštartoval, ale v prvom kole ma potom trafil Ocon a namiesto zisku som pozíciu stratil. Skomplikovalo mi to návrat dopredu,” rekapituloval nedeľnú veľkú cenu Sergio Pérez. “V prvom stinte som si príliš zničil pneumatiky a v boxoch sme zastavili asi tri kolá pred výjazdom safety caru. Nebolo nám to súdené, ale aj tak som šiel naplno a robil som, čo som mohol.”

Pilot s číslom 11 na monoposte mal po neutrálnej fáze obutú mäkkú zmes, no pred koncom pretekov stihol predbehnúť už len trápiaceho sa Carlosa Sainza a Fernanda Alonsa. “Posunúť sa bolo veľmi náročné, hlavne na konci, keď mali všetci rovnako staré pneumatiky a neboli medzi nimi časové rozdiely. Nasledovať niekoho v rýchlych sekciách je dosť náročné.”

“Bolo to ťažšie. Keď jazdíte za niekým iným, prichádzate o prítlak, čo vám komplikuje pretekanie. Myslím si, že keby som mal viac šťastia, mohli sme skončiť aj vyššie,” zadumal sa druhý muž priebežného poradia šampionátu, ktorý už na lídra stráca 99 bodov.

Len prednedávnom sa Sergio Pérez dušoval, že v tejto sezóne bude bojovať o titul. Teraz nielen, že nebojuje o titul, ale ľudia sa oprávnene pýtajú, či má vôbec na to, aby sedel v Red Bulle. Na jednej strane je pravda, že ak to Red Bullu stačí a Pérez nerobí rozbroje, tak nemajú dôvod ho meniť, no v roku 2024 môžu červeným býkom chýbať Pérezove body.

Nerobia mu tieto špekulácie starosti? Pérez tvrdí, že sú mu “ukradnuté”. “Vo Formule 1 som trinásť rokov a už som to všetko zažil. Vôbec mi to nerobí starosti. Koncentrujem sa najmä na to, aby som svoju sezónu vrátil do správnych koľají a aby som si to užíval. Mám Helmutovu a Christianovu plnú podporu. Celý tím plne stojí za mnou. Oni vedia, čo dokážem a aký je môj potenciál.”

Potenciál je jedna vec, no výkony na trati druhá. Čo plánuje spraviť pre to, aby sa dostal späť do formy? “Počas posledných pár víkendov som začal byť trochu citlivejší na auto, hlavne v sobotu s malým množstvom paliva. Budem na tom pracovať už v pondelok na simulátore.

“Máme nejaké nápady, ale narábame s takými úzkymi pracovnými oknami, že potrebujeme mať silnú sobotu. Pozitívne je, že v nedeľu máme dobré tempo a vtedy sa rozdávajú body. Musíme to vyriešiť, aby sme mali čisté víkendy. Napokon však bude záležať len na tom, ako skončíme po Abú Zabí. Čaká nás ešte dlhá sezóna. Som presvedčený, že svoju sezónu dokážem vrátiť na správnu koľaj,” informoval o svojej ďalšej ambícii po nedávnych vyhláseniach typu “som presvedčený, že dokážem získať titul”.

Súvisiace články

Diskusia