logo F1online.sk

Piastri sa bál, že “zaradí spiatočku”. Nakoniec ho teší sklamanie zo štvrtého miesta

Oscar Piastri
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2023

Oscarovi Piastrimu sa podarilo bodovať tretíkrát v kariére a hneď mal na dosah pódium. Radosť z neho mu vzal výjazd bezpečnostného vozidla, no nedeľu mu to celkom nepokazilo. Ako sám viackrát spomenul, pred pretekmi mal isté obavy, a tak sa teraz teší, že ho sklamalo štvrté miesto.

Ak pravidelne sledujete Formulu 1, mohli ste si všimnúť istý trend. Obyčajne platí, že ak sa tím kvalifikuje vysoko, tak jeho monopost dokáže rýchlo zohriať svoje pneumatiky. V pretekoch má však výhodu tá druhá skupinka, ktorá nie je k svojim gumám taká agresívna; v nedeľu ich totiž tak výrazne neprehrieva, čo pomáha udržať vysokú mieru priľnavosti a predĺžiť ich životnosť.

Preto sa časť padoku vrátane Oscara Piastriho domnievala, že McLaren v nedeľu príde o svoje štartové pozície. “Pred pretekmi som bol trochu opatrný, že by sme mohli zaradiť spiatočku, ako sa nám to stalo už predtým,” otvorene priznal austrálsky pretekár. “No naopak, boli sme ešte silnejší ako v Rakúsku.”

McLaren nakoniec prišiel o Piastriho tretie miesto, no nie vlastnou vinou. Viacerí piloti doplatili na nešťastne načasované odstúpenie Kevina Magnussena a výjazd safety caru. “Áno, štvrté miesto ma trochu mrzí. Dlho sme poškuľovali po pódiu, ale pri bezpečnostnom vozidle sme mali trochu smolu. Som však rád, že som sklamaný zo štvrtého miesta a nie z takého výsledku, ktorý by nás sklamal na začiatku sezóny.”

Oscar Piastri už poriadne dlho nemútil vodu na čele štartového poľa. Naposledy ešte v sezóne 2021, keď ako pilot Formuly 2 získal majstrovský titul. Tentoraz ho však čakala oveľa väčšia skúška, preto ho menšia bitka s Maxom Verstappenom vyniesla až do nebies.

“Pravdupovediac, bolo to vzrušujúce,” opisoval svoje dojmy zo súboja s Verstappenom. “Keď som sa odlepil z miesta, hovoril som si, že som odštartoval najlepšie zo všetkých. Musel som si však nájsť nejaký priestor, ktorý sa vytratil.”

Rodák z Melbourne nechcel v prvej zákrute hlúpo riskovať, a takisto v Copse. Keby bol veľmi tvrdohlavý, mohol sa pokúsiť napodobniť Lewisa Hamiltona z roku 2021 a Verstappena z vnútornej strany poslať do bariér, no našťastie si uvedomil, že predsa len je príliš pozadu.

Piastriho však bavilo aj to, čo nasledovalo. “Pred pretekmi sme rozobrali množstvo rôznych stratégií, no hlavne defenzívnych. O to vzrušujúcejšie bolo nalepiť sa na Maxovo zadné krídlo a vzďaľovať sa zvyšku poľa.”

“Navyše, ani po zvyšok veľkej ceny nebol od nás až smiešne rýchlejší. Veľmi nás to teší, že sme dnes boli skutočne druhým najrýchlejším tímom. Prekonali sme vlastné očakávania. Je fajn byť späť vpredu,” pripomenul si svoje majstrovské sezóny vo Formule Renault, F3 a neskôr F2.

Už o dva týždne nás čakajú preteky na Hungaroringu, na ktorý sa Piastri môže opäť tešiť. Továreň mu totiž zadováži ďalšie hračky. “Na ďalší víkend dostanem nové predné krídlo, ktoré mal Lando, a pár ďalších kúskov. Je fajn, že tu bojujeme, a to ešte pár vecí príde. Naše vylepšenia predstavujú obrovský krok vpred. Celkom dobre nás posunuli po stránke rýchlosti na jedno kolo, ale ten masívny skok sme spravili v pretekovom tempe,” potešil sa spokojný Austrálčan.