logo F1online.skF1online.sk

Verstappena nič nezastaví: Dnes to bolo náročné, ale aj tak sme vyhrali

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2023

Kde sa zastaví nezastaviteľný stroj s menom Red Bull Racing? Max Verstappen jednoznačne ovládol ďalšie preteky i napriek tomu, že tentoraz nebol bezchybný. Na to si však o desať rokov nikto nespomenie; ľudia si však spomenú, že červení býci práve dorovnali 35-ročný rekord McLarenu a sú na najlepšej ceste vytvoriť svoj vlastný.

Maxovi Verstappenovi štart do veľkej ceny nevyšiel. Podľa Helmuta Marka sa dopustil chyby, keď uvoľnil spojku príliš rýchlo, a tak Landovi Norrisovi umožnil chopiť sa vedenia veľkej ceny. Nechýbalo veľa a Holanďan mohol stratiť až dve pozície.

Rýchlostne dominantný Red Bull však už v piatom kole prelomil obranu Landa Norrisa. Zvyšok Veľkej ceny Veľkej Británie už odjazdil na prvej priečke a bez pocitu reálneho ohrozenia. Jedenásty triumf Red Bullu v rade a Verstappenov šiesty sa zapisujú do historických análov. Len ďalší štyria jazdci v dejinách F1 dokázali vyhrať toľko pretekov za sebou.

“Určite zažívame skvelé obdobie, ale dnes sme nemali najhladšie preteky,” pustil sa do svojho hodnotenia Max Verstappen. “Mal som zlý štart, na ktorom sa mi veľmi pretáčali kolesá. Musel som teda predbehnúť Landa. Moje pneumatiky boli dosť horúce, tak som ich musel manažovať a on sa opäť dostal do DRS.”

Norris sa pár kôl držal, no postupne začal odpadávať. “Akonáhle sa to utriaslo, tak som dokázal zväčšovať svoj náskok. V jednej chvíli sa vyšplhal až na deväť sekúnd, takže sme opäť pôsobili veľmi silným dojmom. Keďže na trať vyšiel safety car, na konci sa to zoskupilo.”

“Rozhodli sme sa obuť mäkkú, McLaren zas nasadil tvrdú zmes. Samozrejme, počas prvých pár kôl mi to pomohlo, ale v posledných kolách stintu sa mi už trochu prehrievali pneumatiky. Nemal som priľnavosti na rozdávanie, asi preto sme nemali taký náskok,” pokračoval dvojnásobný šampión, pre ktorého naďalej platí, že by Red Bullu vybojoval konštruktérov aj sám. V nedeľu dokonca svoj náskok pred Mercedesom navýšil na 53 bodov. “Celkovo to bol ďalší veľmi pozitívny víkend.”

Red Bull je na takom vysokom koni, že obaja jeho jazdci by azda museli vypadnúť, aby nestáli na najvyššom stupienku. Ani pokazený štart im nepokazil deň. “Poukazuje to na to, kde sa ako tím nachádzame. Všetko funguje veľmi dobre. Byť dokonalý je ťažké. Dnes sme mali náročnejší deň, ale aj tak sme vyhrali. To je najdôležitejšie.”

McLaren sa v Silverstone dokázal priblížiť červeným býkom, no hrozí, že už v Budapešti sa všetko vráti do starých koľají. Max Verstappen totiž potvrdil, že Red Bull si k našim južným susedom privezie balík vylepšení.

Súvisiace články

Diskusia